Index Vakbarát Hírportál

Elengedhetik a kamarai tartozásokat

2018. április 19., csütörtök 11:15

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat, ugyanis Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke azt nyilatkozta az Mfor.hu munkatársának a tisztújító küldöttgyűlés után, hogy az évi 5000 forint nem akkora tétel,

ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

Csoltó a lapnak azt mondta, még nincs konkrét javaslat, egyelőre csak a probléma beazonosításáról van szó. Elmondta, hogy nagy gondnak tartja, hogy nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk. Megoldási javaslattal így csak a nyilvántartások rendezése után lehet előállni.

A hatályos szabályozás szerint a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amit a a Nemzeti- Adó és Vámhivatal hajt be. A kamarára vonatkozó szabályok alapján a testület az 5 ezer forintot meghaladó tartozás esetén már keresheti az adóhatóságot.

A kamarai hozzájárulás befizetésének elmaradása jó ideje probléma, de arról nincsenek pontos adatok, hogy hány cég maradt el a befizetéssel, és hogy összesen mekkora lehet a be nem fizetett összeg. Becslések szerint akár több milliárd forintnyi tartozási is összejöhetett. Arra viszont lehet számítani, hogy a már befizetett díjak ellenében nyújtott szolgáltatások bővülnek a közeljövőben. "Ebben már idén előre szeretnénk lépni" - mondta Csoltó Gábor.

Rovatok