Index Vakbarát Hírportál

200 millió forintnyi áfát csaltak el borral

2018. április 24., kedd 10:53

A NAV gyanúja szerint 200 millió forint adót csalt el egy tizenegy emberből álló borral kereskedő és fuvarozással foglalkozó bűnszervezet. Ügyüket vádemelési javaslattal adták át a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek – írja az MTI.

A cégek a bevallásaikban szereplő áfát hibajavítóról és relékről szóló fiktív számlákkal csökkentették. A gyanú szerint nemcsak a hozzájuk köthető cégeknek, hanem más társaságoknak is biztosítottak hamis iratokat. A hibajavítóról és járművekhez használható relékről kiállított, valótlan dokumentumok előállításához magyar, szlovák, lengyel és cseh cégeket használtak.

A fiktív iratokkal nem létező hazai beszerzést és jellemzően külföldi értékesítést igazoltak, hogy az áfabevallásaikban szereplő adót csökkentsék. Előfordult hogy a készletet még be sem szerezték, de a fiktív számlák szerint már el is adták. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói a cég vezetője és öt társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, míg további öt ember ellen költségvetési csalás miatt javasoltak vádemelést. 

Rovatok