Index Vakbarát Hírportál

Versenyképesebbek lettünk Szlovákiánál

2018. május 24., csütörtök 14:06

Magyarország öt helyet javítva a 47. lett az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) idei listáján – írja az MTI. A javítás ellenére most eggyel rosszabb helyen vagyunk, mint2016-ban.

A magyar versenyképességet a számos bizonytalansági tényező szövi át, ezért a következő hónapok és évek döntik majd el, hogy az idei 5 hely javulás valós és fenntartható fordulatot jelent-e, vagy sem - teszik hozzá. 

A bizonytalansági tényezők között említi a jelentés az ország uniós támogatásoknak való magas kitettségét, és azt, hogy egyelőre keveset lehet tudni az új kormány gazdaságpolitikájáról.

A magyar gazdaság kapcsán az elemzés méltatta a GDP-arányos külkereskedelem magas rátáját, amely a 63 ország közül a 7. helyre emelte az országot ebben a tekintetben, de még inkább a beruházások fellendülését, amellyel a 4. helyet vívta ki. Ugyanakkor

pusztán látszólagosnak és fenntarthatatlannak minősítette a kiadvány a kedvező foglalkoztatási adatokat a közmunkások magas száma, a fiatal és képzett munkaerő elvándorlása miatt.

A kormányzati hatékonyság terén az 54. helyről a 48. helyre lépett előre Magyarország, amit a fegyelmezett költségvetési politikával, az üzletvitel és befektetések szempontjából kedvezőbbnek ítélt adókörnyezettel indokolt az elemzés, kiemelve, hogy a vállalati nyereségadó szempontjából Magyarország a 63 ország közül élenjárónak számít.

Az évkönyv kitér arra, hogy Magyarországon javulófélben van az üzleti hatékonyság, bár ezzel csak a 60-ról az 58. helyre sikerült előrelépni. A termelékenység és hatékonyság emelkedése az 57-ről 45. helyre hozta fel az országot. Az MDI azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy

a digitális és technológiai készségek szintje továbbra is nagyon alacsony, emellett a nyelvtudás és nyelvi készségek állapota is rendkívül szegényes.

Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) 1989 óta teszi közzé évkönyv formájában versenyképességi rangsorát. Ebben összesen 258 indikátorra építenek és 63 ország relatív rangsorát adják meg.

Az öt legversenyképesebb gazdaság idén csak sorrendjében tér el a megszokottól. Az Egyesült Államok visszaszerezte első helyét, őt követi Hong Kong, Szingapúr, Hollandia végül Svájc.

Rovatok