Index Vakbarát Hírportál

1,5 millió lakást épít a német kormány

2018. május 28., hétfő 11:21

A következő négy évben a német állam 6 milliárd eurót fordít majd lakásépítésre, hogy ezzel kezelje az egyre súlyosabbá váló lakáshiányt - ezt jelentette be Angela Merkel német kancellár a hétvégén. A kormány összesen 1,5 millió bérlakást tervez építeni, emellett pedig adókedvezményekkel és egyéb ösztönzőkkel támogatnák a lakásépítéseket. 

Borzasztóan nagy szükség van új lakásokra, ezért a kormány átfogó offenzívát indít

 - mondta videóüzenetében a kancellár, aki szerint Németország egyik legégetőbb problémája a megfizethető lakhatás. Németországban valóban eléggé elszabadultak a lakásárak az elmúlt években. Tavaly például a Knight Frank nevű ingatlan-tanácsadó cég listája szerint Berlin világelső volt a lakásárak növekedésében, egy év alatt több mint 20 százalékkal drágultak a lakások, de a cég top 10-es listájára még három másik város, Hamburg, München és Frankfurt is fölfért (ezen a listán Budapest is szerepel, a magyar főváros az ötödik leggyorsabban dráguló ingatlanpiac volt a világon).

A lakásárak mellett természetesen az albérletárak is elszabadultak, amit Berlinben például eddig az albérletárak maximálásával igyekeztek kezelni. Hogy ez hogy működik, arról itt írtunk bővebben. Az új állami bérlakások építése az albérletárak emelkedését is enyhítheti majd. (Portfolio.hu)

(Borítókép: Épülő lakóházak Berlinben 2018 áprilisában - fotó:  Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Rovatok