Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Mosonyi György, a Mol fb-elnöke

2018. május 30., szerda 18:10

Életének 69. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mosonyi György, a „fejlesztő”, a Mol egykori vezérigazgatója.

Mosonyi György 12 éven át vezette a legnagyobb hazai vállalatot, a Mol Nyrt-t. A brit Shelltől érkezett, és éppen abban az időszakban, amikor nagyon nagy szükség volt a nemzetközi pénzügyi központokban (Londonban, New Yorkban) is otthonosan mozgó, nyugati kultúrán nevelkedett vezetőre. Legnagyobb érdeme mégsem a nyugati stílusa volt, hanem az, ahogy óramű pontossággal vezényelt le egy hatalmas molos fejlesztési programot, amelynek révén korszerű finomítói (downstream) technológiát alakított ki a vállalatnál.

Az, hogy később a magyar olajmulti nem hullott el az iparági konszolidációs versenyben, hanem a szlovák Slovnaft és a horvát INA felvásárlásával, majd fejlesztésével, inkább annak élére állhatott, jelentős részben tulajdonítható annak, hogy a cég európai élenjáró lett a finomításban.

Életpálya

A vegyészmérnök végzettségű Mosonyi György szakmai karrierjét az ÁFOR-nál - a Mol elődvállalatánál - kezdte. Szakértőként csatlakozott 1974-ben a Shell International Petroleum Co. magyarországi képviseletéhez, ahol 1986-tól kereskedelmi igazgatóként, majd 1994 és 1999 között a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. Eközben 1997-ben a közép- és kelet-európai régió elnökének nevezték ki. Innen, kiváló nyelvtudással, erős nyugati céges háttérrel érkezett a Molhoz, ahol csaknem húsz éven át dolgozott.

Megszerették

Bár a top hazai olajvállalatnál egyáltalán nem volt jellemző, hogy közvetlen versenytárstól érkezett volna a number one vezető, de Mosonyi 1999-ben azonnal vezérigazgatónak érkezett és a cégen belül nagyon hamar elismerték. Nyugodt ember volt, akinek nagyon jó humora is volt, és bár szép lassan felköltözött az elefántcsont-toronyba, mindig is közvetlen, barátságos maradt a stílusa.

Egyik kollégájának visszaemlékezése szerint kevésbé kifelé, sokkal inkább befelé volt vezető, aki kiválóan fogta össze a méretes csoport operatív ügyeit. Olyan ma már evidens, de másfél évtizede újszerű fogalmakat tartott fontosnak, mint a corporate governance, vagy a fenntartható fejlődés.

A Mol élén

A Mol most kiadott emlékezése szerint Mosonyi oroszlánrészt vállalt a társaság akkori stratégiájának kialakításában és megvalósításában. 2011-ig tartó vezérigazgatói megbízatása alatt a legnagyobb magyarországi székhelyű vállalat valódi nemzetközi szereplővé vált. A vezérigazgatói pozícióból történt leköszönése után minden operatív feladatától megvált, de nagy energiával vett részt a Mol életében, haláláig elnökként vezette a társaság felügyelőbizottságát, de a puskaporos Horvátországban is igyekezett segíteni.

Egyebek

Miután a menet közben felhalmozott Mol részvényeinek egy részétől megvált, más iparágakban, illetve szakmai szövetségekben is szerepet vállalt. Úgy tudjuk, hogy iparágon kívüli befektetésként beszállt például a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nevű építőipari cégbe is.

De volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, benne volt a Joint Venture Szövetség elnökségében, illetve a Magyar Telekom Nyrt. igazgatóságában.

Mosonyi Györgyöt a Mol saját halottjának tekinti.

Rovatok