Index Vakbarát Hírportál

Sportszövetségi elnökök és egy gázszerelő – ez nem a magyar, hanem az orosz gazdaglista

2018. május 30., szerda 22:09

A Forbes legfrissebb orosz milliárdos listájából az derül ki, hogy a nyugati szankciók ellenére a top oligarchák gyors ütemben gazdagodtak. Az élen most talán kevésbé ismert nevek állnak. Vladimir Lisin acélmágnás vezeti a rangsort.

A Forbes ismét feltérképezte a 200 leggazdagabb orosz üzletember vagyonát, és arra jutott, hogy a csapat összesítve 485 milliárd dollárral rendelkezik, 25 milliárddal többel, mint egy éve. Az első tízbe idén 12,5 milliárd dollárral lehetett bekerülni, és

míg tavaly 96, idén már 106 orosz mondhatta el magáról, hogy dollárban is milliárdos.

Íme az első öt:

1. Vlagyimir Liszin (19,1 milliárd dollár)

Az NLMK acélipari vállalat elnöke egy évtizeddel korábban már vezette a listát. Most visszatért a csúcsra. Kohómérnök, vagyis a szakmából érkezett, bejgyzett szabadalmai is vannak. Hobbija a lövészet, egy orosz és egy nemzetközi szakszövetségnek is az elnöke. Rendszeresen vadászik, például Skóciában, ahol szintén van birtoka.

2. Alekszej Mordasov (18,7 milliárd dollár)

Legújabban az acélipar a nyerő Oroszországban, mert a Mordasov-házaspár (Alekszej és Jelena) is ebben az ágazatban érdekelt, övék a Szeversztal-csoport. De van részesedésük utazási irodában (TUI), aranyvállalatban (NordGoldnak) és gépipari cégben (Power Machines) is.

3. Leonyid Mihelszon (18 milliárd dollár)

A Novatek gázvállalat elnöke és a Szibur vegyipari cég társtulajdonosa szrogalmas ember, végigjárta az iparági szamárlétrát. Némi magyar áthallás, hogy ha nem is gázszerelőként, de gázvezeték-szerelőként kezdte a pályafutását.

4. Vagit Alekperov (16,4 milliárd dollár)

Az azeri származású Lukoil-tulajdonos különös játékos a Kreml-irányította olajiparban, még ő a legfüggetlenebb, a leginkább nyugati típusú cég vezetője. Szerény, szakmájához nagyon értő ember, aki egy Heesen Yachts nevű holland hajógyártót is birtokol, és egy saját moszkvai numizmatikai múzeumot is nyitott.

5. Gennagyij Tyimcsenko (16 milliárd dollár)

A lista ötödik helyezettje a harmadik üzlettársa, hiszen ő is a Novatek-Szibur csoportban érdekelt. Ami Magyarországon a foci, az Oroszországban a jégkorong, Tyimcsenko pedig a szövetség elnöke. Áttételes rokoni szálak fűzik az elnökhöz is. Igaz a rokonság tényleg eléggé áttételes. Vlagyimir Putyinnak és Gennagyij Tyimcsenkónak ugyanis a labrador-retriever kutyáik, Koni és Roni a rokonok. Utóbbi kevésbé ismert, előbbi viszont világszerte ismertté vált, amikor ráengedték a kutyáktól rettegő Angela Merkelre.

Rovatok