Index Vakbarát Hírportál

Hadakoznak a fuvarozók és a minisztérium

2018. május 31., csütörtök 15:28

Június elsejétől bírságolni fog az állam az új tengelysúlymérő-rendszerei alapján, ennek kapcsán pedig elég különbözően ítélik meg a helyzetet az érintett felek. 

Minisztérium: Teljesen jó

Az témáért legújabban felelős Információs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint tavaly április óta tesztelik a rendszert, az eredményei jók, a kamionos cégeknek volt idejük felkészülni, szóval 

a rendszer alkalmas az objektív felelősség elvén alapuló automatikus szankció meghozatalára.

Azaz lehet ez alapján automatikusan küldeni a bírságokat péntektől. 

A rendszer egyébként országszerte 89 mérőhelyen telepített 107 mérőállomáson az útburkolatba süllyesztett érzékelőket jelent. Ami azért lehet előnyös megoldás, mert nem lassítják a forgalmat, miközben mérik a közlekedő járművek súlyát.

Fuvarozók: 2-3 tonna eltérés nem olyan jó

A fuvarozók pont a minisztériummal egy időben adtak ki egy közleményt, ami szerint pont, hogy nem jó a rendszer, tömeges hibás bírságolásoktól tartanak. Szerintük még finomítani kéne a rendszert az éles indítás előtt, mivel ők próbaüzem tapasztalataiból azt szűrték le, hogy 

a mérőberendezések és az egyéb hídmérlegek adatai között a fuvarozók tapasztalatai szerint átlagosan 2-3 tonna eltérés mutatkozik.

Ezért az érdekvédelmi szervezetek, pontosabban a NiT Hungary, a FUVOSZ és az MKFE, valamint a Magyar Szállítmányozók Szövetsége és Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elment szerdán egyeztetni Mosóczi Lászlóval, a minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával, hogy legalább év végéig halasszák el a bevezetést, mert súlyosan pontatlan a rendszer.

Azt szerették volna leginkább elérni, hogy a rendszer csak akkor lépjen éles működésbe, ha a hitelesített mérőpontok legalább 95 százalékával szemben legalább egy hónapos üzemi működés közben nem merül fel adat vagy gyanú, hogy téves mérési eredményeket szolgáltat.

Ez nem jött össze, annyit értek el, hogy a minisztérium majd oda fog figyelni, és az első két hét működési adatait majd közösen nézik át az érdekvédelmi szervezetekkel, és a felmerülő esetleges problémák megoldásába majd bevonják őket.  A minisztérium szerint viszont csak olyan súlymérők alapján fognak bírságolni, amik jól működnek. 

Rovatok