Index Vakbarát Hírportál

Több sebből is vérzik a Richter gyógyszerének elterjesztése

2018. május 31., csütörtök 16:26

Májusban több kellemetlen hír is érte a tőzsdén jegyzett Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyárat. Előbb az ígéretes, újonnan kifejlesztett nőgyógyászati termékét korlátozták Európában, majd az Allergan, a cég amerikai partnere jelentett be válságot és reorganizációs tervet. A Richter árfolyamával mégsem történt semmi.

Május 30-án, a késő délutáni órákban bejelentést tett az ír központú, de globális Allergan gyógyszercég. A 16 milliárd dolláros árbevétellel és 16 ezer alkalmazottal működő multi már korábban erősen veszteségessé vált, árfolyama egy év alatt 30 százalékkal esett, arra lehetett számítani, hogy valamilyen drasztikus lépéssel igyekszik a vezetés kezelni a helyzetet.

Végül valóban a korábbi feldarabolási jóslatok egyike válhat valóra, a cég eladja a nőgyógyászati és a fertőző betegség üzletágát, hogy a core tevékenységeire összpontosítson.

Ő a Richter partnere

Az Allergan nehézségei annyiban érdekesek itthon, hogy ez a New York-i Értéktőzsdén is jegyzett társaság a Richter Gedeon fő partnere az amerikai piacon, elsősorban a cariprazine nevű, rendkívül ígéretes Richter-fejlesztette hatóanyag gyógyszer-bevezetésében, mind az Esmya nevű gyógyszer amerikai bevezetésében. Ha nagyon leegyszerűsítjük az esetet az Allergan szempontjából,

A Richter nyugodt

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon szóvivője az Indexnek elmondta, hogy az Allergan reorganizációs terve pontosan nem lehetett ismert a Richter előtt, de ez egy hosszabb folyamat lesz, nem egyik napról, a másikra fog megtörténni. Az érvényes szerződések miatt a Richter nem aggódik, szerinte

az Allergan átalakulása a Richteres gyógyszerek vizsgálatait,, a törzskönyvezést nem érintik."

A baj csak az, hogy az Esmya elterjesztése amúgy is több sebből vérzik.

Kemény döntések

A gyógyszergyártás sokszor keményebb üzleti világ, mint a fegyverkereskedelem – tartja egy gyakran idézett mondás. Mindez bizonyára túlzás, de az igaz, hogy egyetlen hatósági döntés értelmetlenné tehet több száz millió dollárnyi fejlesztést, miközben egy zöld lámpa megnyithatja az utat a hasonló mértékű profittermelés előtt.

Képzeljük el azt a befektetőt, aki egy gyógyszercéget szeretne beárazni egy ilyen döntés előtt a tőzsdén. Ha a cég zöld lámpát kap a hatóságtól, akkor a társaság ezermilliárd forintot ér, ha piros lámpa villan fel, akkor 900 milliárd forintot.

Ha 50-50 százalék az esélye az ítéleteknek, akkor a cég kapitalizációja talán bekúszik középre, 950 milliárd forintra, de a döntés mindenképpen jelentős árfolyam-elmozdulást indokol. A Richter május 18-án várt egy újabb ilyen döntést. Valójában az Esmya-ügy már év eleje óta rombolta a Richter Gedeon megítélését, a cég be is jelentett a várható negatív történések miatt egy 40 milliárd forintot is meghaladó leírást.

Az év eleje óta 1500 forinttal már apadt az árfolyam és attól lehetett tartani, hogy amennyiben negatív lesz a döntés, akkor további árerózió következhet be. De mi történt valójában? A májust 5255 forintos részvényenkénti áron nyitotta a tőzsdén a gyógyszergyártó, május 30-án pedig 5285 forinton zárta a kereskedést. Nyugodt, csendes hónap, miközben a vezető hazai részvények elég rosszul szerepeltek ebben a hónapban. Pedig mi minden van mögötte.

Korlátozások

Valójában a fenti gondolatkísérletnek megfelelő események játszódtak le: a döntés előtt bizakodó, optimista drágulás, majd párszázalékos határozott visszaesés. Vagyis akkor végül piros lámpát kapott a cég? Ennél kicsit bonyolultabb, átmenetibb lett a döntés, de a termékkel kapcsolatban olyan figyelmeztetések és korlátozások jelentek meg, amelyek azért közelebb vannak a piros, mint a zöld szinthez.

A Richternek korábbi nagy ígérete volt az Esmya nevű gyógyszer, amelyet a méh jóindulatú daganatainak kezelésére lehet használni, és nagy előnye, hogy képes műtéteket is kiváltani. Ezt a terméket azonban felnyomták az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), mondván májkárosodást okozhat a használata.

Az ügynökség Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) ezt vizsgálta ki, és úgy ítélte meg, hogy, hogy az Esmya valóban hozzájárulhatott májkárosodásokhoz, ezért megtiltotta a használatát azoknál, akiknek már volt májproblémája és egyéb esetekben is mindenféle egyéb vizsgálatot, óvintézkedést írt elő.

Mi lehet ennek a következménye? Ezt ma még nehéz felmérni. Ha egy gyógyszer kapcsán a májkárosodás esélye elhangzik, akkor józan paraszti ésszel az feltételezhető, hogy az orvosok kerülni fogják a felírását, a betegek pedig a használatát. Ugyanakkor a piacon ma az Esmya az egyetlen gyógyszer, amely képes kiváltani a műtétet.

A Richter mindenesetre transzparensen és gyorsan reagált, így a leírások bejelentésével gyakorlatilag úgy lehet kalkulálni, hogy bármi ami a jövőben történik, inkább pozitív meglepetés lehet, mert a mai árfolyam azt tükrözi, hogy az Esmya európai értékesítése nem lesz számottevő.

(Borítókép : Faludi Imre / MTI)

Rovatok