Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió dollárt érhet egy ritka ötcentes

2018. június 2., szombat 00:24

Valahol három és öt millió dollár között: ennyit fognak fizetni egy ötcentes érméért egy amerikai árverésen. Abból az érméből ugyanis, amit el fognak adni, összesen öt darab készült. Az érme, amiről szó van, az úgynevezett 1913-as Liberty Head Nickel, vagyis olyan ötcentes, amin a szabadság istennője látható. De nem ez a különleges benne, hanem az, hogy 1913-ban nyomták, legalábbis ez a szám látható rajta. 

A Lady Liberty arcával díszített ötcentesek 1883 és 1912 között voltak forgalomban, utána lecserélték őket. Valahogy viszont, valószínűleg valami hiba miatt készült öt darab, amin 1913-as dátum van. Hivatalosan ezek az érmék nem is léteznek, ettől viszont csak még értékesebbek a gyűjtők számára. 

Mivel ezek az érmék ilyen ritkák, ezért neve is van mindegyiknek, leginkább azok utána gyűjtők után nevezik el ezeket, akiknek sikerült megszereznie egyet. Augusztusban a Stack’s Bowers aukciósház az Eliasberg-ötcentes hirdeti majd meg, amely egy Louis Eliasberg nevű bankárról kapta a nevét, aki 1948-ban szerezte meg az érmét. Állítólag ez a legjobb állapotban megmaradt az öt érme közül, ezért ez a legértékesebb mind közül. 

Legutoljára  2013-ban adtak el ilyen érmét, akkor az úgynevezett Walton-ötcentes került kalapács alá, persze képletesen. Ezt akkor 2,5 millió dollárért hirdették meg, de végül 3,7 millió dollárért kelt el. (Fox)

Rovatok