Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy 10 százalékos mínusszal megúszhatjuk?

2018. június 5., kedd 08:59

Az Európai Bizottság terve szerint a 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban Magyarország a jelenleginél 24 százalékkal kevesebb forrást kapna, ugyanakkor a következő időszak tárgyalási fordulóin ez az arány jelentősen változhat – írja a kormánypárti Magyar Idők .

A lap megkérdezte a témáról Essősy Zsombort, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatóját, aki szerint várhatóan inkább 10-15 százalékkal csökkenhet a Magyarországnak járó kohéziós keret mértéke. Amennyiben mégis a 24 százalékos vágással kellene számolni, akkor is Magyarország lenne a felzárkózási támogatások hetedik legnagyobb haszonélvezője a tagállamok közül.

Essősy emlékeztetett, hogy ha a kormánynak a 2014-2020 közötti időszak tárgyalásai során nem sikerült volna előnyösebb pozíciót kiharcolnia, 30 százalékos lett volna a támogatás-elvonás, "így viszont csak 10 százalékkal kaptunk kevesebbet, mint 2007 és 2013 között".

A szakértő azt mondta, egyelőre nincsenek pontos adatok arról, mennyi szabálytalanságot tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a magyarországi uniós források elköltésénél. Az eddigi beruházások egy részét a hazai költségvetés előfinanszírozta, a számlák megküldése az Európai Bizottság részére pedig a következő időszakban várható, így a vizsgálatokat is csak a következő hónapokban tudja lezárni az uniós hatóság, amikor ténylegesen látja a benyújtott dokumentumokat. 

Rovatok