Index Vakbarát Hírportál

Elszaladt az államháztartási hiány májusban

2018. június 7., csütörtök 11:52

Idén májusban 106,1 milliárd forintos volt a hiány az államháztartás központi alrendszerében – közölte a Pénzügyminisztérium az előzetes májusi adatot. Ezzel

az első 5 havi deficit 1187,5 milliárd forintra nőtt, ami az éves pénzforgalmi hiányterv 90 százaléka.

Ugyanakkor ez nem szokatlan az évnek ebben az időszakában, a tavaly májusi adat is hasonló volt. A Pénzügyminisztérium nem aggódik, az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági bővülés mellett.

A hiányelszaladás elsődlegesen oka az uniós források megelőlegezése. "Az uniós kifizetések május végéig elérték a 993,1 milliárd forintot, ami a tavalyi első öt hónap összegének mintegy dupláját jelenti, míg bevételi oldalon 63,9 milliárd forintot számolt el a költségvetés".

A tárca közleményéből kiderül, 2018. január-májusa között az általános forgalmi adóból 62,0 milliárd forinttal, míg a személyi jövedelemadóból származó bevételek 107,2 milliárd forinttal emelkedtek 2017 hasonló időszakához képest. A biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 120,9 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi időszak teljesülését.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elszaladt az államháztartási hiány májusban

Karcoljuk az éves hiánycélt az uniós előlegek miatt, de nem aggódik a gazdasági tárca.

86 · Jun 07, 2018 11:52am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok