Index Vakbarát Hírportál

Ne csak a sáros gumicsizmát lássák a fiatalok a mezőgazdaságból

2018. június 7., csütörtök 09:37

Ösztönözni kell az öntözést, fiatalokat kell csábítani a mezőgazdaságba, és fel kell számolni az ágazatot gúzsba kötő osztatlan közös tulajdont – mondta Nagy István, az új agrárminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. 

Nagy szerint már azzal két és félszeresére emelhetjük az öntözött területek nagyságát az országban, ha a meglévő csatornahálózatot megtisztítjuk, például közmunkások segítségével, és elkezdik ezeket használni a gazdák. Eközben le kell folytatni a felszín alatti vizekkel kapcsolatos környezetvédelmi vitákat, hogy aztán a kútfúrásra is lehetőség nyíljon a megfelelő helyeken. Nagy szerint ma még túl bürokratikus az öntözés szabályozása, ami szintén nehezíti a hozzáférést, Az ügy érdekében öntözési ügynökséget állítanak fel az FM-en belül. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ne csak a sáros gumicsizmát lássák a fiatalok a mezőgazdaságból

Nagy István agrárminiszter felpörgetné az öntözést, termelői csoportokat hozna létre, visszahozná a háztáji disznótartást.

526 · Jun 07, 2018 09:37am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Nagy István azt mondta, a magyar agrárium versenyképességét visszavető egyik fontos tényező, az osztatlan közös tulajdon felszámolására most "olyan fokú társadalmi elszántság van, ami sikerrel kecsegtet", reméli, hogy már ősszel el is fogadja az országgyűlés az ehhez szükséges jogszabályt. A cél a birtokszerkezet tovább aprózódásának megállítása, ehhez a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek nagyon komoly vásárló- és eladószereplővé kell válnia – mondta. Nagynak elég ambiciózus céljai vannak, bízik abban, hogy a ciklus végére legalább húsz százalékkal tudják növelni a mezőgazdaság hatékonyságát.

A miniszter szerint azért nem vonzó a mezőgazdaság a fiatalok számára, mert minden kockázatot a termelőnek kell viselni, ezért odáig kell eljutnunk, hogy a gazdák ne csak a termelésből származó jövedelemből részesüljenek, hanem a feldolgozásból és a kereskedelemből eredő haszonból is. Ehhez először a minisztérium által is anyagilag támogatott termelői csoportokat kell létrehozni, ha ez megvan, akkor a legkisebbek is olcsóbban jutnak műtrágyához, vetőmaghoz, a termeléshez szükséges alapanyagokhoz, ami már nyereségesebbé teszi a gazdálkodásukat – mondta.

Nagy István szívesen visszahozná a háztáji sertéstartást, bár hiú ábrándnak tartja, hogy visszatér a régi időszak, amikor minden vidéki háztartásban volt öt-tíz hízó. Az viszont nem elképzelhetetlen szerinte, hogy nagyobb, mondjuk százas nagyságrendben ilyen tartást is vállaljanak vállalkozók. 

Az uniós mezőgazdasági támogatások csökkentése ügyében a kormány elmegy a falig is, ha kell, hogy megakadályozza ezt, mondta Nagy, azzal fognak érvelni, hogy a legszélesebb társadalmi csoport élvezheti az előnyét annak, ha továbbra is a gazdák kapják a közös agrárpolitikára szánt támogatásokat.

A fiatalok és a mezőgazdaság témában a miniszter nyilatkozata szerint a cél a duális képzés kiterjesztése, hogy a fiatalok ne csak a sáros gumicsizmát, a trágyás villát lássák a mezőgazdaságból. "Hanem nyugodtan üljenek be a műhold-technológiával felszerelt mezőgazdasági gépekbe, amelyek sokkal modernebbek, mint bármelyik személyautó", és vállalják, hogy vidéken élnek, mert "az minőségibb, jobb életmód lehet, mint beköltözni a városba".

Rovatok