Index Vakbarát Hírportál

G7: Van közös nyilatkozat, de Macron szerint az nem old meg mindent

2018. június 9., szombat 22:58

Sikerült megállapodni egy közös zárónyilatkozatban a kereskedelemmel kapcsolatban, de ez nem old meg mindent, mondta Emmanuel Macron francia elnök a G7-országcsoport kanadai csúcstalálkozóján az amerikai elnök korai távozása után, írja az MTI.

A mind a hét ország által aláírandó nyilatkozatban a résztvevők megerősítik, hogy ragaszkodnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fenntartásához, és hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy folyamatosan csökkentsék a vámokat és a kereskedelmi korlátokat - mondta Macron.

Angela Merkel német kancellár korábban a sajtónak nyilatkozva sajnálkozott amiatt, hogy a hét ország közül az Egyesült Államok az egyetlen, amely nem tartja magát ahhoz a közös vállaláshoz, miszerint 2030-ra újrafeldolgozhatóvá tennék az óceánokba került műanyaghulladékot. Macron is beszélt erről a megállapodásról, de szavaiból nem derült ki, hogy az erről szóló zárónyilatkozatot az Egyesült Államok is aláírja-e.

A dpa hírügynökség betekinthetett a közös zárónyilatkozat tervezetébe. Eszerint a hét ország továbbra is elkötelezi magát a "szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett" és küzd a protekcionizmus ellen. "Elkötelezzük magunkat a WTO modernizálása mellett, hogy az igazságosabb legyen" - szerepel a szövegben.

A The New York Times korábban úgy értesült, hogy Trump-elnök küldöttsége ellenezte a "szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer" kifejezés használatát.

Rovatok