Index Vakbarát Hírportál

Magyarország állami segítséggel lehet kósernagyhatalom

2018. június 18., hétfő 21:04

Izraelben tárgyal Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, aki szerint Magyarország a kóser élelmiszerek világpiacának fontos szereplőjévé válhat.

Magyar Levente Izraelben számos olyan helyi befektetővel és kereskedő vállalattal tárgyalt, amelyek segíthetik Magyarország térnyerését, a globálisan már ma is 26 milliárd dolláros kóser élelmiszerpiacon.

Az államtitkár tervei szerint hamarosan olyan kóserélelmiszer-elosztó logisztikai infrastruktúrát hoznak létre, amely Magyarországot az egyik legfontosabb szereplővé fogja tenni ezen a piacon, és ennek érdekében egy feldolgozó üzem előkészítése is folyamatban van - állami forrásból.

Kóser étkezés

A köznyelvben is gyakran használt kóser kifejezés annyit tesz, hogy rendben levő, használható. Az ellentéte a tréfli (vagyis a szétmarcangolt eledel), amely az olyan élelmiszerek gyűjtőneve, amelyek a zsidó hagyomány szerint emberi fogyasztásra nem megfelelőek.

A zsidó vallás szerint a hasadt körmű, kérődző állatok fogyaszthatók,

mint a kecske, a birka, vagy a marha, de például az itthoni konyhakultúrában is előforduló sertés, vagy a nyúl nem.

A baromfira egyedi szabályok vonatkoznak, de azok jellemzően ehetők. A halak közül pedig az úszóval és pikkellyel rendelkező halak kóserek, így sok édesvízi és tengeri hal kiesik, például az angolna, vagy a kecsege.

Számít továbbá az állat rituális, szakember (sakter) általi leölése, fontos a teljes kivéreztetés, amit a belső szervek vizsgálata követ (az állat csak akkor ehető, ha egészséges tüdővel rendelkezett).

Lényeges az elkészítés, a tárolás és a fogyasztás, így a hús- és a tejfélék teljes különválasztása, még a gyomorban is, így a hús, illetve a tej megemésztéséig nem lehet a másik csoportból fogyasztani.

Magyar Levente tervei

Az államtitkár szerint Magyarország bizonyos termékeknél már ma is világelsőnek tekinthető vagy világszinten jegyzett piaci szereplő, és ezek támogatására állami forrásból húsz hektár fóliasátor épült meg Kelet-Magyarországon, és hamarosan további tizenhat hektár fog megépülni az intenzív zöldségtermesztés fejlesztésére. Az államtitkár magánbefektetőket is vár, mint mondta

az izraeli befektetők komoly magyarországi kóser élelmiszeripari beruházásokat terveznek, és a magyar állam őket is támogatja, mint minden érdeklődő beruházót".

A többségét nem zsidók eszik

Magyar Levente ismertetése szerint a globális kóserélelmiszer-kereskedelem 26 milliárd dolláros (mintegy hétezer milliárd forintos) piacot jelent, és számításuk szerint ez a forgalom 2025-re több mint duplájára nő. Ennek a mennyiségnek

csak 14 százalékát fogyasztják a vallásos zsidók,

rajtuk kívül más vallásúak is vásárolják, mert minőségi garanciát látnak a kóserségben - közölte.

Ez Magyarországnak az államtitkár szerint hatalmas lehetőséget jelent, mert egy különösen magas árszínvonalú piacról van szó, és a termékek Magyarországon meghatározó mezőgazdasági ágazatokat érintenek, az intenzív zöldségtermesztést, a tejipart, az édesipart.

Rovatok