Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi bűnszervezet ellen emelt vádat az ügyészség

2018. június 27., szerda 09:35

A Fővárosi Főügyészség pénzmosás és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a nigériai származású, Magyarországon élő 39 éves férfival és hét társával szemben, akik   bűnszervezetet működtettek Budapesten – írja az ügyészség szerdai közleményében.

A vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott nigériai állampolgár egy olyan nemzetközi, egyelőre ismeretlenül maradt internetes bűnözői hálózat tevékenységét segítette, amely kamutartozásokat próbált behajtani cégeken. A hálózat csalási módszere az volt, hogy a külföldi gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezték e cégek üzleti partnereit, majd e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva felszólították a sértett cégeket, hogy a partnerrel fennálló gazdasági kapcsolatból származó fizetési kötelezettségeiket új, az általuk megadott, immáron magyarországi bankszámlákra teljesítsék.

A nigériai férfi szerepe az volt, hogy az így megszerzett és félreirányított fizetési teljesítések fogadására magyar bankszámlákat nyittasson. 2016. júliusától egy budapesti hálózatot hozott létre, amelynek ő volt a feje, míg a 37 éves budapesti másodrendű vádlott volt a vele kizárólagosan közvetlen kapcsolatban álló koordinátora, aki tartotta a kapcsolatot a többi hat vádlottal.

A lánc végén álló végrehajtó vádlottak szerepe az volt, hogy – valódi működtetésre irányuló tényleges szándék nélkül – magyar gazdasági társaságokat alapítsanak, illetve vásároljanak, majd azoknak magyarországi, illetve szlovák pénzintézetekben bankszámlákat nyissanak és a másodrendű vádlott útján az elsőrendű vádlottnak átadott bankszámla-adatok alapján a számlákra euróban, dollárban alkalmanként több tízmillió forint értékben érkező pénzösszegeket párezer forintos jutalék ellenében felvegyék. A banki pénzfelvételekre a lánc végén álló vádlottakat a másodrendű vádlott szállította, aki elsőrendű vádlottól előre megtudta, hogy a számlákra utalások érkeztek, majd az így felvett pénzt továbbadta az elsőrendű vádlottnak.

 A sértett külföldi gazdasági társaságok magyar, román, vietnami, maláj, kínai, indonéz illetve USA-beli cégek voltak. Volt olyan sértetti cég, amelyik egy repülőgép bérleti díját utalta át, de volt köztük egy jónevű francia labdarúgó klub is, amely egy dél-amerikai futballistával kapcsolatos díjat utalt tévedésből a vádlottak által nyitott egyik magyar bankszámlára.

A sértett gazdasági társaságok kárának egy része megtérült, mert a téves utalást időben észlelték és azt jelezték a számlavezető bankjuknak, amely azt SWIFT üzenetben továbbította a címzett magyarországi bankoknak, míg más esetekben a gyors nemzetközi rendőri és ügyészi együttműködés útján sikerült a pénzfelvételt megakadályozni és az utalt összegeket azok felvétele előtt lefoglalni.

A főügyészség a vádiratban a bűnszervezet vezetőivel, az első-, másod-, és harmadrendű vádlottakkal szemben, továbbá a visszaeső negyedrendű vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a többi vádlottra – tipikusan a párezer forint ellenében a készpénzfelvételt végrehajtó személyekre - végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Rovatok