Index Vakbarát Hírportál

Elrajtolt az online számlázás

2018. július 1., vasárnap 09:36

Vasárnap kezdi meg működését az online számlarendszer, de a program esetleges nem megfelelő működése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július végéig még nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztását – közölte az MTI-vel az adóhatóság.

A NAV nem vet ki szankciókat azokra a vállalkozásokra, amelyek regisztrálnak, és a számlaadataikat július végéig, utólag eljuttatják hozzájuk. A számlázó programot használóknál a felkészülés elengedhetetlen része, hogy még időben felvegyék a kapcsolatot a szoftver fejlesztőjével, aki megvizsgálja, kell-e valamin változtatni a szabályos adatszolgáltatáshoz. Az online számla webes felületén nemcsak információk, hanem gyakori kérdésekre összeállított válaszok és tájékoztató videók segítik a felkészülést, lépésről lépésre bemutatva a regisztrációt és az online számlázó használatát.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az online számlázás a gazdaságfehérítés újabb fontos állomása, az adóhivatal azonnali rendelkezésére álló számlaadatok kockázatelemzések és ellenőrzések széles körű lefolytatására adnak lehetőséget. 

Amint a héten beszámoltunk róla, az új rendszer bevezetése nem megy zökkenőmentesen sem a cégek, sem a NAV oldalán. Az online számlázásról szóló törvény végleges változata szűk egy hónappal az életbe lépés előtt jelent meg, ami sok vállalkozásnak nehézséget okozott, és informatikai problémák is tapasztalhatóak voltak a rendszerrel. 

Rovatok