Index Vakbarát Hírportál

Már a kereskedelmi kamara próbálja meggyőzni Trumpot, hogy a vámháború rossz lesz

2018. július 2., hétfő 15:06

Az amerikai kereskedelmi kamara (U.S. Chamber of Commerce) keményen beleszáll Trumpba, és kampányt indít Trump kereskedelmi háborúja ellen, írja a Reuters.

A kampányban államonként végigveszik, hogy Trump új védővámjai miatt beígért ellencsapások mekkroa büntetést fognak okozni az adott államnak. Különösen egyébként azon államokat, amelyek legutóbbi elnökválasztáskor inkább Trump mellett álltak. Így például Dél-Karolina 3 milliárd dollárnyi exportját érintik majd az új ellenvámok, Tenesse 1,4 milliárd dollárnyi exportjáért aggódhat vagy a texasi emberek 3,9 milliárdnyi exportértékük esetleges versenyképtelenné válásán gondolkozhatnak el. 

Ez a kamara egyébként a legnagyobb kereskedelmi szövetség az USA-ban, három millió vállalati tagja van és hagyományosan a republikánus pár szoros szövetségese.

"A (mostani) adminisztráció annak a gazdasági fejlődésnek az alááknázásával fenyeget, amiért olyan keményen dolgoztunk" - írta a hírügynökségnek küldött közleményük mellé Tom Donohue kamarai elnök. 

Szabad és tisztességes kereskedelemre kell törekednünk, de ennek egyszerűen nem ez a módja

- tette még hozzá.

Rovatok