Index Vakbarát Hírportál

Nincs még gyanúsított, ezért egyelőre nem nyomoz az ügyészség Elios-ügyben

2018. július 11., szerda 09:31

Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben – ezt Polt Péter válaszolta a szocialista Harangozó Tamás kérdésére, írja a Hír TV.

Ügyészség: megtévesztő, hogy "egyelőre"

Cikkünk megjelenése után a Legfőbb Ügyészség reagált a Hír TV cikkére: "A legfőbb ügyészi válasz arra utalt, hogy eleve téves az a képviselői kérdés, amely az ügyészség által végzett nyomozati cselekményeket firtatja, mivel nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a kérdéses ügyben. Ebből következően nyomozati cselekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez. Az új Be szerint a nyomozás két részre – felderítésre és vizsgálatra – oszlik, és az ügyészség a felderítés szakaszában – amíg nincs gyanúsított – csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Ettől függetlenül a teljes nyomozást a rendőrség végzi.

Mindebből következően téves és az olvasók megtévesztésére alkalmas az az állítás, hogy az ügyészség „egyelőre” nem nyomoz" - írták.

A legfőbb ügyész emlékeztette Harangozót, hogy a júliustól hatályos új büntetőeljárási törvény szerint amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Az ügyben eddig csak a készenléti rendőrség indított nyomozást, de még nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereken sokáig verhetetlen Elios Zrt. közbeszerzéseinél, 35 közvilágítási projekt ellenőrzése során 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők. Az OLAF a teljes támogatási összeg, 13 milliárd forint megvonását javasolja.

Rovatok