Index Vakbarát Hírportál

70 millió forintot szerzett egy nő csalással, nyaralásra és drága kocsikra költötte

2018. július 12., csütörtök 09:08

Összesen nagyjából 68,5 millió forintot szerzett egy nő 248 ember megtévesztésével 2017-ben. Az Esztergomi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt most emelt vádat a letartóztatott nő ellen – derül ki a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményéből.

A budapesti nőnek nem volt munkája és pénze, ezért elhatározta, hogy csalással fog pénzt szerezni. 2017 januárja és október között ezért kétféle módszerrel verte át embereket az ország különböző részeiből, akiket telefonon keresett meg.

Az esetek egy részében valótlanul azt állította, hogy a cége a sértettek ügyvezetése alatt álló cégeket reklámozza az interneten, amire korábban már szóban vagy telefonon kötöttek szerződést, ezért a hirdetés díjának megfizetésére szólította fel őket. A valóságban azonban a megkeresett cégek egyike sem kötött szerződést a vádlottal. A nő határozott fellépésének következtében a megtévesztett sértettek viszont a megadott bankszámlára átutalták a pénzt.

A másik módszer lényege az volt, hogy ügyvédnek, közjegyzőnek, gazdasági vezetőnek, minisztériumi dolgozónak adta ki magát, álnéven mutatkozott be, majd közölte, hogy a minisztérium nagy összegű kártérítést ítélt meg a sértett ügyvezetése alatt lévő gazdasági tárasaságnak, melynek utalásához „kártérítési fedezet” címén meghatározott pénzösszeget kért. Jellemzően több millió forintos kártérítést helyezett kilátásba, ami elegendő volt ahhoz, hogy a sértetteket a pénz reményében rábírja a fizetésre.

A pénzt az utalásokat követően azonnal felvette, és drága kocsik bérlésére és nyaralásra költötte. A csalást a testvérével együtt követte el, aki azonban az eljárás során megszökött, így őt ebben az ügyben nem lehetett felelősségre vonni, vele szemben az eljárást a rendőrség elkülönítette. A nő két évtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, és az ügyészség azt is indítványozta, hogy térítse meg a sértettek kárát

Rovatok