Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz vezető gazdaságpolitikusa szerint nagy árcsökkenés jön a lakáspiacon

2018. július 18., szerda 12:24

A magyar gazdaság és politika kérdéseiről adott interjút a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Világgazdaságnak Bánki Erik fideszes képviselő, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. Ebben pedig olyan előrejelzést tett a magyar gazdaság egyik legdurvább folyamatával kapcsolatban, hogy csak nézünk. Bánki Erik szerint ugyanis

nemhogy nőni nem fognak a lakásárak a következő években, de még 10 százalékkal csökkenni is fognak. 

Bánki azzal kapcsolatban mondta ez, hogy megkérdezte tőle az újságíró, hogy mekkora áremelkedés lehet a lakáspiacon azután, hogy 2020 januárjától már nem lesz érvényes a kedvezményes, 5 százalékos áfa az új lakások építésére (arra utalva ezzel, hogy nem kellene-e mégis meghosszabbítani ezt a kedvezményt, amit a kormány boldogan kivezet). A képviselő erre válaszolta azt, hogy : "2020. januárig olyan mértékű ingatlanfejlesztés valósul meg, amely túlkínálatot okoz, így több mint 10 százalékos árcsökkenésre számítok a lakáspiacon."

Ennek a szöges ellentétét gondolják az ingatlanpiacot figyelő közgazdászok, akikből páran a Népszavának nemrég azt nyilatkozták, hogy milliókkal drágulhatnak majd a lakások az áfakivezetés után. Az Ingatlan.com, a Duna House és a GKI elemzői azt mondták, hogy 

Persze abban is van valami, amit Bánki mond, hogy ha elkészül addig sok lakás, akkor ha túlkínálat nem is lesz a piacon, de csökkenhet a nyomás és lassulhat a lakásárak növekedése. Balogh László, az Ingatlan.com elemzője a napokban azt nyilatkozta, hogy pont azért, mert 2019-ben lejár a kedvezményes áfa, a fejlesztők kicsit belehúzhatnak, hogy minél hamarabb elkészüljenek a tervezett lakások, vagyis felgyorsulhat az új lakások építése. 

Viszont hogy ez elég lehet-e ahhoz, hogy 10 százalékkal essenek az árak, az kérdéses. Főleg úgy, hogy a magyar építőipar krónikusan munkaerőhiányos, így hiába akarja a fejlesztő felpörgetni az építkezést, ha nincs, aki egymásra rakja a téglákat. A magyar ingatlanárak emelkedése pedig világszinten magas, Budapest tavaly benne volt abban a 10 városban, ahol egy év alatt a legdurvábban drágultak a lakások. 2017-ben a fővárosban 15,5 százalékkal nőttek a lakásárak. 

Bánki ezenkívül még nyilatkozott arról, hogy 

Rovatok