Index Vakbarát Hírportál

Több pénz a sportra és honvédelemre, kevesebb az oktatásra

2018. július 20., péntek 14:27

A parlament pénteken 128 igen és 56 nem szavazattal elfogadta a 2019-es költségvetéstA szavazáson nem történt meglepetés: a Fidesz, a KDNP és a nemzetiségi képviselő igennel voksolt, az ellenzéki frakciók nemmel. 

konvergenciaprogrammal összhangban 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak a jövő évi büdzsében. A költségvetés elég optimista előrejelzésekre épül, a Pénzügyminisztérium 2019-re 4,1 százalékos növekedést vár, erős lakossági fogyasztással (3,9 százalék), a beruházások fellendülésével (9,5 százalék) és a foglalkoztatottság további növekedésével (1,5 százalék).

A költségvetés ezek mellett az infláció növekedésére is számít (2,7 százalék). Az államadósság mérséklése folytatódik, a ciklus végére 60 százalék alá szeretnék csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Varga Mihály ugyanakkor a költségvetés benyújtásakor azt is megemlítette, hogy bár a magyar gazdaság kilátásai stabilak, a világgazdaságban vannak veszélyek,

AZ EURÓZÓNA VÁLSÁGJELEIT FIGYELNI KELL, EZÉRT A BIZTONSÁGI TARTALÉK ÖSSZEGÉT MÁSFÉLSZERESÉRE EMELIK.

A 2019-es költségvetésben óriási változások nem lesznek a 2018-as büdzséhez képest, de következzenek a legfontosabb részletek:

Több pénz az egészségügyre, sportra, kevesebb az oktatásra

Egészségügyre 101 milliárddal jut több pénz jövőre, ami a kiadásokon belül arányosan is több, mint amennyit tavaly szánt erre az állam. A tervezet alapján 40 milliárd forintot különítenek „az egészségügyi ágazat fejlesztésével összefüggő, az ellátórendszer hatékonyságának növelését és a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javítását célzó feladatok támogatására".

Szintén nagyobb egészségügyi fejlesztési kiadás az Egészséges Budapest programra szánt 37 milliárd forint, amiből a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátásokat fejlesztik.

Oktatásra viszont reálértéken kevesebb jut majd, csak 15 milliárd forinttal lesz erre több pénz jövőre, az infláció ezt a többletet el is viszi, már amennyiben bejön a kormány 2,7 százalékos várakozása. A kiadások arányában középfokú és felsőfokú oktatásra ugyanannyit költ majd az állam, mint idén, az „egyéb oktatás" kategóriára jut majd arányosan kevesebb.

KULTÚRÁRA 56 MILLIÁRDDAL TÖBB PÉNZ JUT 2019-BEN, VISZONT SPORTRA MÉG TÖBB, KONKRÉTAN 83 MILLIÁRDDAL NŐ ENNEK A TERÜLETNEK A FINANSZÍROZÁSA.

Orbán Viktor miniszterelnök ez utóbbiról korábban azt mondta, hogy ez egyben a hazaszeretetet is növeli majd.

Több pénz a kommunikációra és a honvédelemre

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Több pénz a sportra és honvédelemre, kevesebb az oktatásra

Örülhetnek az egészségügyi fejlesztők, a sportbarátok és Rogán Antal, szomorkodhatnak az iskolaigazgatók. A parlament elfogadta a 2019-es költségvetést.

778 · Jul 20, 2018 02:27pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A tervezet szerint a közlekedés fejlesztésére is elég sok jut majd, a közúti közlekedési tevékenységek" kategória mellett a költségvetésben 93 milliárd forintnyi, a vasúti közlekedésügyek és szolgáltatások" kategória mellett pedig 40 milliárd forintnyi plusz forrás szerepel 2019-re, de távközlésre is 36 milliárd forinttal több pénz megy.

Honvédelemmel kapcsolatban az a cél, hogy ne legyen terrorfenyegetettség, ezért belekezdenek a honvédség modernizálásába, védelemre összesen nagyjából 88 milliárddal forinttal többet költenek 2019-ben.

Rogán Antal minisztériumra is örülhet, ugyanis 20,6 milliárdról 29,6 milliárdra nőnek a kormányzati kommunikációra szánt források.

Sok fejlesztésre is marad pénz a 2019-es tervezet alapján:

Fejlesztésekre összesen 4000 milliárd forintot szánnak a tervezetben.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok