Index Vakbarát Hírportál

OECD-tanulmány: 2017-ben a magyarok kevesebbet dolgoztak, de többet kerestek

2018. július 26., csütörtök 10:04

Egy év alatt mintha elhagytunk volna két napot a munkaévünkből, de így is 8 százalékkal többet kerestünk. Más kérdés, hogy a magyar munkaerő a fejlett országok nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon olcsónak számít.

2017-ben átlagosan 2 munkanappal, egészen pontosan 19 órával kevesebbet dolgozott egy átlagos magyar munkás - írja az OECD legfrissebb adataira hivatkozva az Mfor.hu,

A 2017-ben 1740,4 órára apadó munkakedvünk valójában eredhetett az ünnepnapok idei alakulásából is.

Hűsölő és hatékony munkaerő

Az OECD tanulmányából évek óta az derül ki, hogy a mexikóiak, a görögök és az oroszok dolgoznak a legtöbbet, a németek, illetve az északiak (különösen a dánok és a norvégok) pedig a legkevesebbet.

Ha mindezt összevetnénk a munka által megtermelt értékkel, akkor gyorsan hozzátehetjük, az is fontos, hogy mennyit dolgozik valaki, de bizonyára fontosabb, hogy a munkaidejében milyen hatékonyságú a tevékenysége.

Magyarország a munkavégzés idejét tekintve a középmezőnybe tartozik, a V4 országai közül például a csehek és a lengyelek több időt, míg a szlovákok kevesebbet töltenek munkával.

Nem becsülik a magyar munkaerőt

Az OECD statisztikája szerint tavaly 8 százalékkal, 22 576 dollárra nőtt az átlagos kereset Magyarországon, egy ledolgozott munkaórára 13 dolláros átlagfizetés jut, aminél kevesebbet csak a görögök, lettek és mexikóiak kapnak (természetesen ez az összesítés csak az OECD-tagországokról, vagyis a legfejlettebb államokról szól).

A legjobban továbbra is a luxemburgiak, a svájciak és a hollandok keresnek, ami részben az adott államok gazdagságával függ össze, részben pedig azzal, hogy mindegyik államban jelentős a nemzetközi fókuszú pénzügyi szektor, illetve az adóoptimalizálási, például holdingközpont-business aránya.

Rovatok