Index Vakbarát Hírportál

Történelmi bukta felé tart a Facebook

2018. július 26., csütörtök 19:41

Az amerikai tőzsde történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteség felé halad a Facebook – írja az MTI.

A Facebook részvénye a csütörtöki kereskedésben közel húsz százaléknyi árfolyamveszteséget szenvedett el. A zárás előtt mintegy négy órával az árfolyam ennél kisebb, 18,13 százalékos veszteséget mutatott 178,06 dolláron. Ha viszont a közel húsz százalékos veszteség a zárásra is megmarad, az 124 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteség lehet.

Az így a semmibe elillanó 124 milliárd dollár közel négyszerese például a Twitter piaci tőkeértékének.

A Facebook elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent.

Szerda éjszaka mínusz 23-24 százalék körüli mélységben is járt a Facebook részvényárfolyama, miután a webes cég közzétette a negyedéves pénzügyi jelentését. Ebben az állt, hogy a nyeresége 5,12 milliárd dollár lett, ami részvényenként 1,74 dollárt jelent, és ez kicsit felülmúlja a piac által várt 1,71 dolláros átlagot.

A mélyrepülés oka viszont abban keresendő, hogy a társaság 13,04 milliárdos bevétele jócskán elmaradt a várt 13,34 milliárdtól, ami azt jelzi, hogy megérezte a Facebook az őt ért támadásokat, és lehetett némi hatása a Cambridge Analytica-botránynak.

Az aktív felhasználók létszámának növekedése is megtorpant egy kicsit. A Wall Street elemzői által várt 1,49 milliárd napi felhasználó helyett 1,47 milliárd jött össze, és hasonló mértékű eltérés van a havi bejelentkezések számába, a remélt 2,25 milliárd felhasználó helyett 2,23 milliárdot számláltak a Facebookon. 

A legértékesebb régióban pedig, az Egyesült Államok és Kanada területén, gyakorlatilag nem volt semmi növekedés, maradt a 185 millió napi és 241 millió havi aktív júzer. Európában még csökkent is a júzerek aktivitása! Az első negyedév 377 millió aktív havi felhasználójából csak 376 millió maradt meg, míg a napi bejelentkezések száma a korábbi 282 millióról 279 millióra apadt.

(Borítókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok