Index Vakbarát Hírportál

Kárpótolhatják a Malév pórul járt utasait

2018. augusztus 7., kedd 10:47

Több milliárd forintot fizethet vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül – írja a Napi.hu.

Az állami légitársaság 2012-es csődje előtt az utasok 11,4 millió dollárnyi pénzt fizettek be utazási irodáknak Malév-jegyekért, ezt a pénzt azonban a csődöt követően zárolta az IATA, és csak most, az amszterdami bíróság döntése következtében szabadítják fel az összeget.

Az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében perelte be az IATA-t hogy fizesse vissza a náluk levő összeget. Az IATA ellen az orosz Vnyesekonombank is pert indított, ugyanis a Malév nekik is több tízmilliárdos összeggel tartozott. A bíróság a Vnyesekonombank követelését elutasította, viszont úgy ítélte meg, hogy az ECTAA jogosan kéri vissza a pénzt, vagyis legalább egy részét, ugyanis a szervezet 15,8 millió dollárt követelt, ennek viszont csak a 72 százalékát kell majd visszatérítenie az IATA-nak.

Azt pontosan nem lehet egyelőre tudni, hogy hány utast érinthet a kártérítés, de az biztos, hogy csak azok juthatnak hozzá a pénzhez, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Akik neten vásároltak, nem részesülnek kártérítésben, viszont valószínűleg az utazási irodák is visszakaphatnak pénzt az általuk átutalt összegből.

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok