Index Vakbarát Hírportál

Majdnem négyezren kérték saját kitiltásukat a magyar kaszinókból

2018. augusztus 7., kedd 08:10

Két és fél év alatt majdnem 4000 szerencsejáték-függő tiltatta ki magát a magyar kaszinókból és a kártyatermekből.

– írja a Szerencsejáték Felügyelettől kapott tájékoztatás alapján a keddi Magyar Idők. Azok, akik szabadulni szeretnének a kóros játékszenvedélytől, és tudják, hogy előbb-utóbb úgyis a rulettnél vagy a kártyaasztalnál kötnének ki, 2016. január 1. óta tehetnek úgynevezett jelentős önkorlátozó nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal formanyomtatványán.

A delikvensek ezzel a nyilatkozattal a játékkaszinókba és kártyatermekbe való belépést, illetve az online kaszinójáték oldalakon való regisztrációjukat akadályozhatják meg. De úgy is dönthetnek, hogy a teljes önkitiltás helyett inkább előre kikötnek egy költési limitet.

Az önkorlátozó nyilatkozat egy-, három- vagy ötéves időtartamra szól. A Szerencsejáték Felügyelet tájékoztatása szerint 2016. január 1. és 2018. június 30. között 279 dokumentumot vett át a hatóság, és a többségük hosszú távú, tehát öt éve szóló absztinenciáról tanúskodik.

A játékosok emellett az adott szervezőnél is tehetnek három, illetve hat hónapra, egy vagy két évre szóló önkorlátozó nyilatkozatot, egy év alatt akár egymást követően többször is. A kártyatermekbe 2016-ban kereken 100, 2017-ben pedig 106 ilyen nyilatkozatot regisztráltak, míg a kaszinóktól mindkét évben több mint 3800-an kérték eltiltásukat. 

Az önkorlátozás szükségességét mi sem mutatja jobban, minthogy a különféle intézményekből 

2016-BAN 3868, MÍG 2017-BEN 3856 BELÉPÉST TAGADTAK MEG OLYAN EMBEREKTŐL, AKIK KORÁBBAN MAGUK KÉRTÉK A KITILTÁSUKAT.

Az önkorlátozással élők nagy száma a Szerencsejáték Felügyelet szerint azért is örvendetes, mert azt vélhetően alapos megfontolás előzi meg, az egy évnél rövidebb időre szóló önkorlátozó nyilatkozatok ugyanis nem vonhatók vissza, a hosszabb időtartamra vonatkozók is legkorábban két év leteltével.

Persze az önkorlátozóknál nagyobb számban élnek olyanok, akik maguktól nem képesek kordában tartani a függőségét: a játékosvédelmi nyilvántartásban 2018 közepén bírósági korlátozás miatt 11 842 úgynevezett sérülékeny személy is szerepelt, akiket kóros játékfüggőségük miatt tiltott ki a bíróság a szerencsejátékkal foglalkozó intézményekből. A szerencsejáték-függőkről egyébként 2010 óta nem készült felmérés, akkor a Szerencsejáték Zrt. megbízásából végzett közvélemény-kutatás mintegy százezerre becsülte a szerencsejáték-függők számát és további mintegy félmillióra a mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékosokét.

Rovatok