Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland is hadat üzen a nejlonzacskóknak

2018. augusztus 10., péntek 11:41

Több más kormányhoz (és egy terrorszervezethez) csatlakozva Új-Zéland kormánya is betiltja a nejlonszatyrokat - írja a Guardian. A tilalom 2019-től lesz érvényes, vagyis a boltoknak nagyjából fél éve van kitalálni, hogy mivel és hogyan szeretnék kiváltani a környezetszennyező zacskókat. Aki pedig jövőre is nejlonzacskót ad a vásárlóinak, azt akár 100 ezer új-zélandi dollárra, vagyis úgy 18,5 millió forintra büntethetik. 

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint Új-Zéland egy tiszta és zöld ország hírében áll, a lépésre pedig azért van szükség, hogy ezt a hírnevet megóvják. Azt nyilatkozta, eddig minden évben több százmillió zacskót dobtak el az új-zélandiak, ez a szatyorhegy pedig szennyezi a tengeri élővilágot a szigetország körül. Szerinte a lépést a lakosok is akarják, több mint 65 ezren írtak alá egy erről szóló petíciót, a Ardern állítása szerint pedig a szatyrok betiltásáról írnak neki legtöbbet a kisiskolások. 

Világszerte már 40 országban tiltották be a nejlonzacskókat. Elsőnek Banglades és Dél-Afrika üzent hadat a szatyroknak még 2002-ben és 2003-ban, miután a zacskók annyira elleptek mindent, hogy utóbbi országban ironikusan a nemzet virágának kiáltották ki a réten heverő zacsikat. Legutóbb pedig Kenya és Ausztrália kormányainak lett elege a zacskókból. A környezetvédők sorába pedig a Szomália jelentős részét uraló al-Shabaab terrorszervezet is beállt, így próbálva bizonygatni, hogy milyen felelős kormányzók tudnak lenni egy tömeggyilkos dzsihadista szervezet. 

Rovatok