Index Vakbarát Hírportál

Az új tulajdonos kivezeti a tőzsdéről a Gorenjét

2018. augusztus 16., csütörtök 14:07

Az új kínai tulajdonos kivezeti a szlovén Gorenjét a tőzsdéről – írja az MTI. A Hisense három hónappal ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért, csütörtöktől a Gorenje igazgatósága hat kínai taggal bővült. Franjo Bobinac egyelőre maradt az igazgatóság elnöke.

A Gorenje az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 11 ezer alkalmazottja van, továbbá Csehországban és Szerbiában is rendelkezik leányvállalattal. A vállalat tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt, a nehézségek közepette a cégvezetés jelezte, hogy stratégiai partnert keres, így jöttek képbe a kínaiak. 

A Gorenje idén az első negyedévben már jelentősen tudta növelni nyereségét, a cég májusban azt közölte, hogy az adózott eredménye 2,5 százalékkal, 23,5 millió euróra nőtt.

A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja.

Rovatok