Index Vakbarát Hírportál

Az MNB befektetési alapkezelőt bírságolt

2018. augusztus 21., kedd 13:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogszabálysértések miatt 24,5 millió forintra bírságolta az Access befektetési alapkezelőt – írja az MTI. 20 milliót jogszabályok megsértése miatt, 4,5 millió forintot eszközértékesítési hiányok miatt kell kifizetniük. Súlyosbító körülmény volt, hogy a szabályszegéseket ismétlődően követték el, de enyhítő körülmény volt, hogy az Accesnek csekély a piaci részesedése.

A befektetési alapot 2013 óta visszamenőleg ellenőrizte az MNB. Többek között a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását kifogásolta. Egyes befektetési döntések ugyanis - mint írták - nem a jogszabály által elvárt, befektetők érdekeit védő gondossággal és körültekintéssel születtek, a tranzakciók némelyike pedig nem befektetési célt, hanem más alapok lividitását szolgálta.

A társaság nem dokumentálta továbbá az alapkezeléshez kapcsolódó befektetési döntéseket és a telefonon adott megbízásokat sem, az ajánlatbekérési dokumentációt pedig nem végezte megfelelően, pedig az azért lett volna fontos, hogy a megszűnéssel érintett alapok befektetési eszközeit - a befektetői érdekekre tekintettel - a lehető legmagasabb vételárat kínáló vevőnek értékesítse. A jelentés leírja, a befektetési jegyeket diszkont áron eladva megsértették az ügyfelek érdekeit és a jogszabályi előírásokat is.

Rovatok