Index Vakbarát Hírportál

Óriási közbeszerzési osztálynak vásárolta meg az állam az Andrássy úti irodaházat

2018. augusztus 22., szerda 09:44

A Miniszterelnökség felduzzasztott közbeszerzési ellenőrző osztálya költözik a 3 milliárd forintért megvásárolt Andrássy úti irodaházba – írja a 24. hu.

Ugyan Gulyás Gergely, aki a Miniszterelnökséget vezeti, korábban 15-20 százalékos leépítést jelentett be a közszférában, a saját minisztériumának létszámát 100 fővel megemeli. A tárca közbeszerzési ellenőrzési osztálya nő meg ekkorára, és ők költöznek majd be az épületbe, amelyben korábban a Lukács Cukrászda működött és amelyet 3 milliárd forintért vásárolt meg az állam, kihasználva elővásárlási jogát.

A vásárlás érdekessége, hogy az ingatlant a tulajdonos cég (Stena Property Kft.) 2017-es beszámolója szerint még csak 1,7 milliárd forintra tartották, de Gulyás Gergely szerint az 1,2 millió forintos négyzetméterár teljesen megfelel a piaci viszonyoknak az Andrássy út azon szakaszán.

A közbeszerzési ellenőrzésen azért szigorít a kormány, mert korábban az Európai Bizottság ellenőrei sok szabálytalanságot találtak az uniós beszerzések ellenőrzése körül, ezért kritizálták a kormány ellenőrző tevékenységét. Az uniós felügyeleti szerv 29 projektet vett ki „mintának”, amelyből 24-nél súlyos szabálytalanságot tárt fel. A magas hibaarány miatt a magyar államnak a 2015-2017-es időszakra vonatkozóan 150 milliárd forintot vissza kell fizetnie, illetve a valóságban pénzügyi korrekció néven nem kapja meg ezt az összeget.

Egyébként a korábban működtetett, kiszervezett külső tanácsadói rendszert is kritizálták a brüsszeli ellenőrök, a kiválasztást diszkriminatívnak tartották. Talán azért, mert a testület olyan cégekből állt össze, mint az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda (SBGK), a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és a Lázár Jánoshoz köthető Ész-Ker Kft.

A 2016-ben 4 évre között megállapodás 4,8 milliárd forintos keretösszegről szólt, eddig – a Portfolio.hu gyűjtése szerint – nagyjából 3,5 milliárd forintot fizethettek ki. Tehát Brüsszel nem értette, miért kellett a munka nagy részét kiszervezni, amikor a felkért cégek feltehetőleg rosszul végezték az ellenőrzést (hiszen magas volt a hibaarány), és miért nem ellenőrizte az ellenőrzést az állam erre dedikált szerve, a közbeszerzési osztály.

Hogy ez ne fordulhasson elő a jövőben, a kancellária egy óriási ellenőrző osztályt hoz létre és a 24. hu információi szerint úgy kalkulált, hogy az eddig zömében külsős tanácsadóknak az ellenőrzésekre kifizetett 16 ezer forint+áfás óradíj és a 3 milliárdos épület hamar be fogja hozni az árát.

Rovatok