Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc nem úgy ad el, mint Simicska Lajos

2018. augusztus 27., hétfő 12:01

Mészáros Lőrincék MKB-részvényeket adtak el. Így szólt egy hír múlt pénteken, de mára kiderült: valójában szó sincs arról, hogy újabb oligarcha lépett Simicska Lajos útjára, és kiszáll üzleti érdekeltségeiből. Az elmúlt napok tranzakciós híreinek eredője nem Mészáros gyengülése, inkább a pozíciók tisztázása.

Az MKB Bankban gyakran változik a tulajdonosi struktúra. Ha rögtön leírnánk, hogy a sok különböző áttételesen birtokos entitás milyen tranzakciókat bonyolított le az elmúlt napokban, bizonyára azonnal elveszítenénk az olvasóink zömét. Ezért előbb inkább arra tennénk kísérletet, hogy értelmezzük a történteket.

Mészáros elad, de nem gyengül

Az MKB-ban a tulajdonosok javarészt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdoshoz és Szemerey Tamáshoz, a konkurens NHB tulajdonosához köthetőek. Előbbit Orbán Viktor miniszterelnök régi barátjaként, utóbbit Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreként ismerhetjük.

A sokféle friss tranzakció végén most egy olyan egyenleg rajzolódik ki, hogy

Mészáros valójában egyre erősebb tulajdonos, de a felek úgy alakítják a tulajdonviszonyokat, hogy mégse lépje túl az 50 százalékos befolyást.

Ennek tippünk szerint az úgynevezett nagyhitelkorlát, vagy szakszerűen a nagy kockázat vállalására vonatkozó szabály lehet az oka. Amennyiben ugyanis Mészáros az MKB többségi tulajdonosává válna, akkor szigorúbb szabályok vonatkoznának arra, hogy az MKB miként hitelezhet Mészáros-érdekeltségeket.

Cincálják?

Az elmúlt napokban tehát több MKB-ra vonatkozó bejelentés is született, előbb az MKB tett közzé egy változásról szóló hírt, ma pedig a Konzum Nyrt, vagyis leegyszerűsítve Mészárosék.

Az újabb bejelentés lényege, hogy bár Mészárosék valóban eladtak 10 százaléknyi papírt, de valójában nem csökkent a befolyásuk, mert vettek is majdnem ennyit.

Ezt azért lehetett fontos Mészáros Lőrincnek tudatnia, mert miután

nehogy bárki azt gondolja, hogy különböző erők elkezdték szétcincálni a Mészáros Lőrinchez köthető üzleti érdekeltségeket, fontos lehetett tisztázni, hogy Mészáros valójában ereje teljében van.

A bejelentések

De mi történt pontosan?

  1. Az MKB egyik fő tulajdonosi csoportja, a Metis és Metis 2. magántőkealapok, vagyis leegyszerűsítve Mészáros Lőrinc. Ezekről az entitásokról ma hivatalosan is bejelentették, hogy kizárólag a Mészáros-házaspár (Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix) tulajdonában állnak, az alapokat a szintén főleg Mészároshoz köthető Konzum Befektetési Alapkezelő kezeli.
  2. Az említett alapok ráadásul vettek az MKB munkavállalói MRP-szervezetétől is részvényeket (9,62 százalékot). A dolgozók érdekeltsége így csökkent, viszont ők biztosan kerestek azon, hogy egy ideig a bankjuk tulajdonosai voltak.
  3. A Metis ugyanakkor el is adott 9,99 százaléknyi (kerekítve 10 százaléknyi) papírt, mégpedig egy Eirene Magántőkealap nevű entitásnak. Ez az alap a Metis Magántőkealapból vált ki, és a jövőben a Minerva Tőkealap-kezelő kezeli. Vagyis, ha jól értjük a folyamatot, a Metisben eddig nem voltak egyedül Mészárosék, és aki a társuk volt, az új alapkezelőt hozott létre és kivált.

Kié az Eirene?

Nem tudjuk kié az Eirene, nem publikus, hogy pontosan ki bújik mögötte, de azt gyanítjuk, hogy ő jogilag nem kapcsolható össze Mészáros Lőrinccel, ugyanakkor egy vele egyáltalán nem ellenséges befektetőről van szó.

A tulajdonnal gazdálkodó Minerva ugyanis Jaksa János MKB-elnök, korábbi kecskeméti bankár cége, akit közeli kapcsolat fűzött például Szíjj László építőipari vállalkozóhoz (Duna Aszfalt csoport).

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

A történet végén, a szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Metis és Metis 2. Magántőkealapok (utóbbi egy Rkofin Kft. nevű cégen keresztül) együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött. Nincs meg a többség, de egyértelmű a vezető befolyás.

A bank tulajdonosi szerkezete az ügyletek lezárását követően így néz majd ki:

Integráció?

Amikor pár hete az MKB MRP-szervezete ajánlatot kapott a részvények egy részének eladására, azt házon belül már többen úgy kommentálták, hogy vagy a tőzsdére lépés, vagy a hazai banki integrációs folyamatok előtti tisztázás miatt történnek. Az MKB-t rendre a privatizáció előtt álló Budapest Bank megvételével, vagy a Takarék-csoporttal hozzák hírbe).

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok