Index Vakbarát Hírportál

A Fitch nem változtatott Magyarország adósbesorolásán

2018. augusztus 31., péntek 22:20

Megerősítette Magyarország "BBB mínusz" befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás van érvényben.

Az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte: a magyar államadós-besorolás egyrészt azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság strukturális jelzőszámai erőteljesek a cég által a "BBB" minősítési kategóriában nyilvántartott többi szuverén adós értékeivel összevetve, az osztályzat ugyanakkor figyelembe veszi a magasabb köz- és nettó külső adósságrátát, valamint a szakpolitikai döntéshozatal kiszámíthatatlanságából és a pro-ciklikus költségvetési politikából eredő kockázatokat is.

A Fitch Ratings hangsúlyozza mindazonáltal, hogy a magyar besorolás pozitív kilátása a nettó külső adósságban, illetve az államadósságban tapasztalható javulási folyamatot jelzi.

Elemzők: Óvatos döntés

Óvatosságra utal az elemzők többsége szerint, hogy a Fitch Ratings - hasonlóan a Standard & Poor's hitelminősítő két héttel korábbi döntéséhez - változatlanul hagyta Magyarország besorolását pénteken.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a Fitch óvatossága azzal is magyarázható, hogy az utóbbi hetekben a nemzetközi piacokon kedvezőtlenebbé vált a hangulat. Ez pedig a feltörekvő piacok, köztük Magyarország számára is kockázatot jelent. 

A hitelminősítő szakértői egyelőre kivárnak a felminősítéssel, annak ellenére, hogy több kedvező tényező jellemzi a magyar gazdaságot. Ilyen például, hogy dinamikusan, több mint 4 százalékkal nő a magyar GDP, a GDP-arányos államháztartási hiány stabilan 3 százalék alatt van - mondta.

Németh Dávid rámutatott: a felminősítés ellen hathatott, hogy az államadósság a csökkenés ellenére még mindig magas és a folyó mérlegben lévő többlet csökkenhet a következő időszakban. Szintén problémának tarthatják, hogy a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedés elsősorban az uniós forrásoknak köszönhető, mert a magyar gazdaság potenciális növekedési szintje körülbelül 2,5 százalék. A hitelminősítés szempontjából szintén kedvezőtlen, hogy bár Magyarország külső eladósodottsága csökken, a hasonló vagy eggyel jobb osztályzattal rendelkező országokénál magasabb szinten van. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta: teljesen indokolatlan, hogy elmaradt a felminősítés, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, valamint a piaci árazásoktól. 

A felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszik, hogy a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül, a bankok forrásellátottsága bőséges, a hitel/betét arány 70 százalékra csökkent a korábbi években tapasztalt 160 százalékról. A bankrendszer tőkeellátottsága és profitabilitása kiváló - tette hozzá.

 Jelezte: a hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntarthatóan, dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, jövőre a gazdaság talán a történelemben először nettó külső hitelezővé válhat. Az államadósság ráta egyelőre csak lassú ütemben csökken, de a következő években az EU források lehívásával a nominális adósság is csökkenhet, így az adósságráta a GDP 70 százaléka alá mérséklődhet. A GDP növekedése messze felülmúlhatja a hitelminősítő várakozásait. Mindezek hatására jövőre már elkerülhetetlennek látszik a felminősítés - mutatott rá Suppan Gergely. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint amennyiben a növekedési és egyensúlyi folyamatok megnyugtató pályán mozognak a következő negyedévekben, akkor lehet számítani Magyarország adósság-besorolásának javítására. Elmondta: a magyar gazdaság már most is kedvező makrogazdasági pályán mozog, pénzügyi sérülékenysége számottevő mértékben mérséklődött az elmúlt időszakban. A bankszektor maga mögött hagyta korábbi problémáit és képessé vált arra, hogy támogatni tudja a gazdasági növekedést aktív hitelezéssel. 

Az egyensúlyi mutatók enyhe romlása egyelőre nem okoz problémát, de érdemes kiemelt figyelemmel követni azokat. Az államadósság GDP-arányos mutatója lassú csökkenő pályán van, bár továbbra is magas a hasonló fejlettségű országokhoz képest. A nyári hónapokban a feltörekvő piaci eladási hullám a régiós társaknál jobban érintette a hazai pénzügyi eszközök (a forint, az állampapírok) árfolyamát - mutatott rá Török Zoltán.

Rovatok