Index Vakbarát Hírportál

Miért maradnánk ki? Oroszország is beszállt az offshore-adóversenybe

2018. augusztus 31., péntek 15:42

Oroszország legkeletibb és legnyugatibb pontjain, kedvező adósású offshore-zónákat alakít ki.

Kalinyingrád és Vlagyivosztok – két félmilliós nagyváros, amelyek Oroszország legnyugatibb és legkeletibb részein terülnek el, és mindkettő nemzetközileg is ismert.

Előbbi, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé négy vb-meccsnek is otthont adott a hipermnodern Kalinyingrád stadionban.

Utóbbi, vagyis a távol-keleti Vlagyivosztok pedig 2012-ben házigazdája volt az APEC (ázsiai és csendes-óceániai) gazdasági együttműködési kezdeményezésnek.

Offshore-központok

Oroszország most kedvező adózású offshore-zónákat alakít ki e metropliszoknál, a távol-keleti Orosz-szigeten és a kalinyingrádi régióban.

Az orosz tervek szerint a szeptember végén induló aoffshore-központok versenyképesek lehetnek a legnépszerűbb adórezsimek, Ciprus, Svájc vagy a karibi szigetek adókörnyezetével.

A két régió úgynevezett speciális igazgatási terület (SAR) lesz, és az elképzelések szerint a keleti helyszín az ázsiai befektetőket vonzza, a nyugati pedig az európai üzletembereket.

Akárki nem jöhet

Az oroszok mindenkit szívesen látnak, aki vállalja, hogy legalább 50 millió rubelt (205 millió forintot) befektet Oroszországban. Az új offshore zónákat úgy tervezték, hogy az orosz tulajdonban lévő külföldi források, különösen a szankciók kockázataival szembesülő üzletemberek is haza tudjanak térni.

A SAR nem regisztrálhat bankokat, pénzügyi szolgáltatókat, fizetési rendszerek üzemeltetőit, és csak azok a vállalkozásokat látják szívesen, akik vállalják, hogy betartják a szigorú pénzmosás elleni szabályokat.

Később az Oroszországban bejegyzett cégeknek is lehetőségük nyílik arra, hogy az új offshore-zónákban regisztráljanak, de egyelőre ez a lehetőség még nem adott.

Rovatok