Index Vakbarát Hírportál

Trump azzal fenyegetőzik, hogy kiléptetné az USA-t a Kereskedelmi Világszervezetből

2018. augusztus 31., péntek 14:23

Donald Trump egy interjúban azzal fenyegetőzött, hogy kilépteti a Egyesült Államokat a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO - World Trade Organization), mert az tisztességtelenül bánik az országgal – írja a BBC.

Trump a Bloombergnek nyilatkozva beszélt a kilépés lehetőségéről. A Kereskedelmi Világszervezet feladata a globális kereskedelem szabályainak kialakítása és a vitás ügyek rendezése. Trump korábban a Fox Newsnak azt mondta, az USA gyakorlatilag az összes peres ügyet elveszti a WTO-ban, bár azt elismerte, hogy az utóbbi időben nyertek pereket.

Elemzések szerint ugyanakkor az USA a vitás ügyek 90 százalékát megnyerte, amikor az adott ügy beterjesztője volt, és nagyjából ugyanekkora arányban vesztett, amikor ellene terjesztettek be ügyeket. Trump fenyegetőzését az is magyarázhatja, hogy a WTO szabadkereskedelemre alapuló szabályrendszerével szöges ellentétben áll az a protekcionista gazdaságpolitika, amit Trump képvisel.

Washington egy ideje már blokkolja a genfi székhelyű szervezet új bíráinak kinevezését, amivel gyakorlatilag ellehetetleníti azt, hogy a vitás ügyekben a szervezet új ítéleteket hozzon.

Rovatok