Index Vakbarát Hírportál

A profi szélhámost lecsukták, már az Északi Áramlat 2-n dolgozhat a legendás Solitaire

2018. szeptember 5., szerda 23:30

Finnországban megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. A nagy feladatra a szakma legjobbjai gyűltek össze.

Minden szakmának megvannak a maga legjobbjai. A tengeri gázvezeték-építésnek például egy holland família a legnagyobb sztárja, a Heerema-család. Ám az, hogy ez a number one család még pályán van, nem is olyan természetes.

Svájcban bejegyzett cégüket úgy hívják, hogy Allseas. A szakmában mesélik, hogy az a 3000, zömében fizikai munkás alkalmazott, aki a munkavállalójuk lehet, olyan magas egy főre jutó keresettel bír, hogy az alighanem verné a legtöbb kelet-európai bank boardjának átlagbérét.

A Solitaire

Az Allseas ugyanis tud valamit, amit csak nagyon kevesen, gyorsan épít a tenger alatt is gázvezetéket. A cég rengeteg méregdrága eszközzel rendelkezik, övék például a világ legnagyobb és leggyorsabb vezeték-építő hajója, a máltai felségjel alatt hajózó Solitaire is.

 

Fél évszázada épít

A Solitaire bőven nagykorú, hiszen négy és fél évtizede építette a japán Mitsubishi-csoport, de

a mai napig nem épült olyan monstrum, amely képes lenne arra, amire a Solitaire: naponta akár 9 kilométernyi tengeri gázvezetéket is képes lefektetni.

Ez persze csak egy elméleti szám, a potenciális maximum szinte sohasem jön össze.

A pápa bankára

De miért írtuk azt, hogy az is egyfajta csoda, hogy a holland hátterű cég még életben van? Az Allseas az elmúlt években majdnem megborult, mert egy Luis Nobre nevű csaló majdnem megborította. Pedig, ha van valaki, aki gyanús lehetne, mert éppen úgy néz ki, mint egy profi szélhámos, az Nobre: a lobogó, hosszú hajfonatot viselő, sötét bőrű, napszemüveges hippi azonban különc külseje ellenére, vagy éppen azért, tényleg a világ egyik legügyesebb, professzionális üzletemberek sorát átverő csalójává nőtte ki magát.

Mínusz 73 millió dollár

Kerek 73 millió dollárt gombolt le a hollandok cégéről azzal, hogy mindenfajta furcsa üzletet, tranzakciót ígért. Nem válogatott a nagy bemondásokban, szerződést ígért a legvagyonosabb kínai szuverén alapokkal, eladta magát, mint a spanyol főnemesi körök rejtélyes kincstárnoka, de

volt ő még Ferenc pápa titkos bankára is.

Vagyis nem volt, de ez elég későn derült ki.

Végül aztán csak elkapták, és a londoni ötcsillagos szálloda luxus-lakosztályát fegyházra kellett cserélnie. 14 évre ítélték.

Az Allseas azért valahogy csak megmenekült, sőt története egyik legnagyobb kalandjába foghat, mert a RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett szeptember 5-i közlemény szerint a Solitaire hajó a Finn-öbölben megkezdte az Északi Áramlat 2 csőfektetéssel kapcsolatos munkálatait.

Vegyes megítélésű projekt

Az Északi Áramlat 2 mintegy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot. A vezeték kiindulási pontja az oroszországi Viborg, a végállomás pedig a németországi Greifswald.

A projektet sokan szeretik (főleg azok, akik így olcsóbb gázhoz jutnak), de sokan rühellik is.

Az Északi Áramlat 2 vezetékpár kiépítésével ugyanis Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot (állítólag azért ezt teljesen nem tervezi), és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról, több mint 60 százalékra emelné.

Ez értelemszerűen nem tetszik Ukrajnának, nem tetszik a vezetéktől távolabb eső országoknak (így nekünk sem), meg általában azoknak, akik mindentől tartanak, ami orosz – nyugat-európai gazdasági függés és közeledés (az Egyesült államoknak, vagy a nagy orosz medvétől mindig is tartó Lengyelországnak,Baltikumnak).

Tetszettek volna nem csórni

Az oroszok, és a velük üzletelő magyarok szerint persze mindenről Ukrajna tehet, amelyik nem biztosította, hogy az orosz gáz maradéktalanul eljusson a célállomásokig (értsd az ukránok csapolták a vezetékeket).

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy megfúrták a vezetéket és odatartottak egy tartályt, ez nem olaj, hanem földgáz. Nem, fogták magukat és külön tolvaj-vezetékeket építettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt persze nagyon nem szerette.

Az elnök immár biztosra veszi az Északi Áramlat 2 megépülését, mert arra Európának szüksége van. Ebben alighanem igaza van Putyinnak, mert tényleg szüksége van, mert a nyugat-európai, elsősorban holland lelőhelyek kimerülőben vannak.

Ki kivel?

Putyin a jelenlegi felállás szerint vezetékügyben a németekre számíthat, miközben az amerikaiakkal kemény csatára készülhet. Utoljára augusztus 18-án tárgyalt Angela Merkel német kancellárral Mesebergben, ott megerősítette, hogy az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat 2 megépítése után is megmarad.

A The Wall Street Journal ugyanezen a napon közölte azt az értesülést, amely szerint Washington szankciócsomagot készít elő a csővezeték ellen.

Donald Trump amerikai elnök ennek kapcsán többször is bírálta a német kormányt az Északi Áramlat 2 megépítése miatt, úgy fogalmazott, hogy Németország Oroszország túsza lesz.

Ilyenkor szoktak az oroszoktól gázt vásárló országok visszakérdezni: nem feltétlenül akarunk túszok lenni, de fűteni azért szeretnénk télen, van jobb ötlet, mint az orosz gáz?

Rovatok