Index Vakbarát Hírportál

Tekert cigit szív? Nem fog örülni

2018. szeptember 10., hétfő 15:21

A kormány nem csak a cigaretta, hanem a finomra vágott dohány jövedéki adóját is emeli egy uniós szabály miatt. Ezt már eddig is lehetett tudni, ugyanakkor a Napi.hu cikke szerint a vágott dohány adóját az adótörvény alapján nagyobb mértékben emelik, mint amennyire az uniós előírások alapján kellene.

Korábban írtunk már róla, hogy szeptembertől 30-40 forinttal drágulhat a cigaretta, jövő januárban és júliusban újabb, ehhez hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani. A drágulás oka, hogy nő a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó: a szeptembertől hatályba lépő adóemelés a cigarettára, a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohányra is vonatkozik.

A lap úgy tudja, hogy lehet arra számítani, hogy az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is drágítják majd a termékeiket. Mivel az EU-s szabályok értelmében jövő januárban és júliusban még két lépcsőben tovább emelkedik majd a jövedéki adó, a gyártók emelése nélkül így jövő ilyenkor átlagosan legalább 90-120 forinttal kell majd többet fizetni egy doboz cigarettáért.

A lap cikke szerint szeptember előtt 17 300 forintnyi jövedéki adót kellett fizetni egy kilogramm vágott dohány után, a több lépcsős emelés után 2019 második félévétől viszont már 19 160 forint lesz adó mértéke. Az uniós szabály alapján a jövedéki adó szintjének kilogrammonként el kell érnie a súlyozott átlagár 48 százalékát (2020-tól ez 50 százalékra nő), vagy minimum 60 eurónak kell lennie.

2018 közepén egy kilogramm finomra vágott dohány átlagára 31 962 forint volt, a 17 300 forint pedig ennek pedig csak az 54 százaléka, tehát már megfelelt az árazás az uniós szabálynak. Ha csak az adóemelést nézzük, akkor

egy 50 grammos finomra vágott dohány csomag 93 forinttal kerülhet többe a most szeptembert megelőző szintnél.

Az emelés okáról a lap megkérdezte a Miniszterelnöki Kormányirodát, hiszen augusztus 15-től Lázár János a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, de egyelőre nem kaptak választ.

Rovatok