Index Vakbarát Hírportál

Vasárnapi boltzár: az olasz munkaadók szerint 50 ezer munkahely szűnne meg

2018. szeptember 11., kedd 14:21

Az olasz kiskereskedelmi láncok szerint több tízezer állás szűnhet meg az iparágban, ha a kormány betartja az ígéretét, és bevezeti a vasárnapi boltzárat - írja a Guardian.

A gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes, Luigi di Maio vasárnap jelentette be, hog még az év vége előtt el akarják fogadni az üzletek vasárnapi és ünnepi nyitva tartását tiltó törvényt. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi di Maio szerint a vasárnapi nyilvatartás "elpusztítja az olasz családokat". Az intézkedést a kormánykoalíció másik tagja, a szélsőjobboldali Liga is támogatja.

Az üzletek nyitva tartását 2011-ben Mario Monti kormánya liberalizálta, a célja ezzel a gazdasági növekedés ösztönzése volt. Az intézkedés ellen a katolikus egyház, a szakszervezetek és a kisvállallkozások is tiltakoztak.

A vasárnapi boltbezárásról a törvénytervezet már elkészült és a parlament előtt van: a tervezet kivételeket is megfogalmaz kávézókra és éttermekre, valamint turisztikailag frekventált helyeken működő üzletekre. A tervezet alapján karácsony kivételével az ünnapnapokon sem nyithatnának ki a boltok.

Francesco Pugliese a Conad nevű szupermarketlánc igazgatója a lapnak azt mondta, az intézkedés következtében 40-50 ezer munkahely szűnhet meg a becsléseik alapján. Olaszországban vasárnaponként átlagosan 19,5 millióan vásárolnak, ez a boltok második legforgalmass napja a héten.

Rovatok