Index Vakbarát Hírportál

Egyházi vezetőnek adta ki magát, piramisjátékot szervezett

2018. szeptember 20., csütörtök 09:24

Piramisjáték szervezésének bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség azzal az 54 éves budapesti férfival szemben. A férfi - társaival együtt - 2010-ben egy egyházat alapított, majd miután – a törvényi változások folytán - 2012. január 1-től a szervezet már nem minősült egyháznak, továbbra is fenntartotta a látszatot. 135 esetben fogadott el adományokat úgy, hogy azt ígérte, a pénzt segélyként visszafizeti azoknak, akik adták - írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a magát főpapnak nevező, az „egyházban” kizárólagos döntési jogosultsággal rendelkező vádlott 2012-ben és 2013-ban segítőin keresztül előadásokon, webkonferenciákon, szórólapokon különböző karitatív befektetési programokat hirdetett.

A program szabályai szerint a résztvevők - különböző összegek befizetése mellett – „ezüst fokozatú” klubtagokká válhattak, „aranytáblára” kerülhettek, vagy támogatói pozíciót vásárolhattak, és amennyiben a további ismerőseiket rövid időn belül láncszerűen beszervezték, úgy bent maradtak a „mátrixban”, majd egy idő után nagy összegű segélyek kifizetésére számíthattak.

A kifizetések - egy-két kivételtől eltekintve - nem történtek meg. Az összegyűjtött összeg mintegy 30 millió forint volt.

Rovatok