Index Vakbarát Hírportál

Az aktív korú népesség fele gondol a nyugdíjára

2018. szeptember 21., péntek 15:26

A 24-55 év közötti magyar lakosság 47 százalékának szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derül ki az NN Biztosító reprezentatív felméréséből. Ez az arány a teljes mintára vetítve 29 százalékot tesz ki, míg 18 százalék egyelőre csak fontolgatja a nyugdíj-előtakarékoskodást. Jellemzően az 51-55 éves korosztály, a budapesti lakosság, illetve a 250 000 forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartások teszik ki a nyugdíjcélra aktívan megtakarítók körét. Az NN Biztosító azt is megvizsgálta, a többi megtakarítási célhoz viszonyítva hogyan értékelhető a fenti adat. (A kutatást a biztosító megbízásából az NRC készítette 2018 augusztusában-szeptemberében online megkérdezéssel, a 24-55 éves, magyar internetező lakosság 1000 fős mintáján.)

Kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele, 58 százaléka tud havi szinten félretenni valamekkora összeget: 34 százalék 20 000 forint vagy afölött értékben, 25 százalék pedig legfeljebb 20 000 forintot tud havonta megtakarítani valamilyen célra.

A rendszeres megtakarításra való törekvés mellett a nyugdíjas szülőkkel rendelkezők 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen, további 31 százaléka pedig alkalmanként támogatja anyagilag nyugdíjas szüleit.

A fenti csoport tehát hozzátartozóin keresztül közvetetten már foglalkozik a nyugdíj kérdésével, azonban még ennél is többen, az összes válaszadónak mintegy fele, 47 százaléka jelezte, hogy van önálló nyugdíjcélú megtakarítási terve. Ezen a téren a teljes mintára vetítve a nyugdíjnál csak a vésztartalékképzés (70 százalék) és a lakásfelújítás (54 százalék) bizonyult elterjedtebb megtakarítási célnak.

Ugyanaznap állt elő a témában az OTP is egy felméréssel, kifejezetten a fiatalokra kihegyezve. Az OTP Nyugdíjpénzár közleménye szerint a derűlátóbban gondolnak és tudatosabban készülnek a tízen- és a huszonévesek a nyugdíjas évekre, mint az idősebb nemzedék.

Az 1997 után születettek, vagyis a Z generáció 44 százaléka gondolja azt, hogy többnyire csak nehézségekkel fog szembenézni nyugdíjasként, míg az idősebb nemzedék, az Y generációhoz tartozók 56 százaléka számít küzdelmes idős korra.

61 százalékuk le is mondott a gondtalan öregségről, a fiatalabb nemzedéknek viszont csupán 47 százaléka számol azzal, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog. Mindkét korosztályban kevesen terveznek időskori munkavégzést kedvtelésből: a pályájuk elején állók 15,6 százaléka, a pályaválasztás előtt álló vagy még tanuló fiatalok 21,2 százaléka gondolkodik ebben. Aggasztó jelenség, hogy a fiatalok jelentős része élethosszig tartó munkára számít, de jó hír, hogy pénzügyileg egyre tudatosabbak.

Rovatok