Index Vakbarát Hírportál

Használtolaj-begyűjtéssel bővül a szelektív hulladékos rendszer

2018. szeptember 26., szerda 10:53

Bővül a szelektív hulladékgyűjtési rendszer, lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtését szolgáló rendszert dolgozott ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – írja az MTI.

Magyarországon eddig nem volt hatékonyan megoldott a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása. A hulladékudvarokban és a Mol-kutak egy részénél ugyan le lehet adni ezt a fajta hulladékot, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több mint 95 százaléka szennyvíztelepeken, hulladéklerakókban vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

Az új begyűjtési rendszer elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy, minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben az 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el. A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedény kerül telepítésre, amelybe a lakosok bele tudják önteni az összegyűlt sütőolajat. A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, amely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik, mint a többi szelektív hulladéké.

A sütőolaj rendkívül káros a környezetre, nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Újrahasznosítása nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, hanem könnyen előállítható belőle környezetbarát üzemanyag is. A biodízel alkalmazása hozzájárul Magyarországnak az EU irányába tett kötelezettség-vállalásainak teljesítéséhez is, így a bioüzemanyag célú alapanyagok használatához.

Rovatok