Index Vakbarát Hírportál

Döntő szerep jutott az MVM-botrányban egy vezetőnek, akit korábban nokiás dobozzal hoztak hírbe

2018. szeptember 27., csütörtök 11:46 | négy éve frissítve

Megakadályozhatta volna a gyanús informatikai beszerzést az MVM egyik igazgatója, Lazarovits Márk, akit korábban azzal hozott hírbe a BKV vezérigazgatója: ő adta át a pénzzel teli nokiás dobozt Hagyó Miklósnak – írja a 24.hu.

Az MVM furcsa svájci cégének közel ötmilliárdos informatikai beszerzésével és az annak nyomán kibontakozó könyvvizsgálói botránnyal az Index már több cikkben is foglalkozott. Az ügy - amelyben a legfrissebb információk szerint belső vizsgálat is indult - lényege, hogy a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég nem írta alá az állami vállalat mérlegét, így az MVM hirtelen könyvvizsgálóváltásra kényszerült. A cégpapírok tanúsága szerint a BDO Magyarországnak lényegében két hét alatt sikerült megvizsgálnia az állami cég könyveit és hitelesíteni azokat. A nézeteltérést az 4,88 milliárd forintos informatikai beszerzés okozhatta, amelyet az MVM svájci leánycége intézett, és amiről az ügyet ismerő források szerint a cégen belül is "mindenki tudta, hogy büdös".

A 24 most arról ír, a kétes ügyben kulcsszerepe volt az MVM informatikai vezetésének, ők ugyanis blokkolhatták volna a gyanús Központi Termelés Monitoring-projektet. Az MVM-en belül létezik egy Csoportszintű Megállapodás nevű dokumentum, amely arról rendelkezik, hogy informatikai munkát csak az MVM Informatika és az MVM Net Zrt. végezhet a cégcsoport számára. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját mindig ugyanaz a személy töltötte be.

Ő Lazarovits Márk volt, a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak. Balogh a vallomását később visszavonta, az Átlátszó cikke szerint azonban Lazarovitsot a vallomás és a vallomás visszavonása között eltelt két és fél évben ki sem hallgatták.

A lap szerint Lazarovits a Csoportszintű Megállapodásra hivatkozva blokkolhatta volna a különös szerződés megkötését, de ez nem történt meg, ehelyett az MVM Informatika azt jelezte az MVM vezérkarának, hogy nem képes megvalósítani a Központi Termelés Monitoring-projektet. Mindazonáltal a svájci MVM-cég által megvalósított rendszer sem működik, és valójában az MVM-nek szüksége sem volt rá: egyrészt az uniós szabályozás értelemben nem üzemeltethet ilyet, másrészt a szintén MVM-leányvállalat Mavirnak már van egy hasonló, tudásában szinte azonos rendszere.

Helyreigazítás

A 2018. szeptember 27-én megjelent „Döntő szerep jutott az MVM-botrányban egy vezetőnek, akit korábban nokiás dobozzal hoztak hírbe” című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Lazarovits Márk felperes blokkolhatta volna a Központi Termelés Monitoring-projektre vonatkozó szerződés megkötését. A valóság ezzel szemben az, hogy Lazarovits Márk az informatikai fejlesztésről szóló döntés megszületése után létesített munkaviszonyt az MVMI Informatika Zrt.-nél, tehát hatáskör hiányában a döntés előkészítését vagy annak megszületését érdemben nem befolyásolhatta.

Rovatok