Index Vakbarát Hírportál

Rájár a rúd a Ryanairre: komoly figyelmeztetést kaptak az EU-tól

2018. szeptember 27., csütörtök 09:35

Az Európai Bizottság szerdán arra szólította fel a Ryanairt, hogy tartsa be az uniós szabályozást, és dolgozóival azokban az országokban kössön munkavállalói szerződést, ahol élnek – írja az Euractiv alapján a 24.hu. Jelenleg ugyanis a légitársaság a munkavállalói jelentős részét papíron Írországban foglalkoztatja, ahol a repülőgépeit is regisztrálta.

A szakszervezetek szerint a jelenlegi gyakorlat kényelmetlen a munkavállalóknak, és megfosztja őket a helyi társadalombiztosítási szolgáltatások igénybevételétől. A légitársaság egyébként csak tavaly december óta ismeri el a szakszervezeteket.

O'Leary szerint a figyelmeztetés irreleváns, a Ryanair ugyanis már felajánlotta a szakszervezeteknek a munkavállalói szerződések lakóhely szerinti megkötését. Csakhogy a belgiumi CNE szakszervezet szerint az ajánlat 2020 márciusától lépnek érvénybe, és a változás csak a dolgozók mintegy felét érintené.

A Ryanair dolgozói közben idei sokadik sztrájkjukra készülnek pénteken, emiatt 190 járatot töröltek. A cég ezzel kapcsolatban közölte, hogy versenyellenes magatartás miatt panaszt tesz az Európai Bizottságnál. Azt kifogásolják, hogy konkurens légitársaságok szakszervezeti tagjai adtak tanácsokat a sztrájk szervezéséhez a Ryanair dolgozóinak, akiknek ebben még nincs tapasztalatuk.

A Ryanair közben Magyarországon is kellemetlen helyzetbe került a napokban, a Wizz Airrel együtt ugyanis a fővárosi kormányhivatal megbírságolta az utasfelvétellel kapcsolatos mulasztások miatt. 

Rovatok