Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: Nem működött szabályosan az állami hulladékgazdálkodó cég

2018. október 2., kedd 12:45

Nem működött a jogszabályoknak megfelelően az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., a társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű a 2013. december 18. és 2016. december 31. közötti időszakban - ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI beszámolója szerint.

Az ellenőrzésről szóló, kedden közzétett összefoglaló szerint az NHSZ 2013. december 18-án került a magyar állam kizárólagos tulajdonába, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolta. A társaság fő tevékenységi köre vagyonkezelés, közfeladatot nem lát el, közszolgáltatást nem végez, hulladékgazdálkodással összefüggő operatív tevékenységet nem folytat. Ez a cég a tulajdonosa sok vidéki hulladékgazdálkodó cégnek, ezeket menedzseli. Nem összekeverendő ez a cég a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel, avagy az állami kukaholdinggal, amit pár éve hozott létre az állam. 

Az NHSZ mérlegfőösszege 2013-ról 2016-ra elsősorban tőkeemelésekkel, valamint üzletrész-vásárlásokkal 1,7 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra nőtt. Az MNV Zrt. 2014-től összesen 3,4 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a társaságnak.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MNV Zrt. társaság feletti tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. Nem volt szabályos viszont az NHSZ Kft. működése:

A megállapítások alapján az ÁSZ az NHSZ Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - közölte a számvevőszék.

Rovatok