Index Vakbarát Hírportál

Kisállateledel, IT és baromfi: a legnagyobb hazai vállalat-eladások

2018. október 3., szerda 09:57

Megélénkült az idén a hazai tranzakciós piac. A legnagyobb dealeket a Forbes listázta, becslésük szerintük 168 milliárd forintos tranzakciós értékkel a Partner in Pet Food (PPF) Kft. állateledelgyártó eladása volt a legnagyobb hazai vállalat-értékesítés.

Ki gondolta volna, hogy az állateledel ekkora üzlet? A brit Cinven tőkealap a Forbes listája szerint 168 milliárd forintért vásárolta fel a Partner in Pet Food (PPF) Kft-t. A magazin ezt az értéket az EY barométer című kiadványból vette, máshol szakértők segítségével megbecsült, olykor pedig a közleményekben is bejelentett vételár szerepel a kiadványban. A csúcstartó deal idén áprilisban történt és a portéka egy több mint 1400 embert foglalkoztató regionális, de alapvetően magyar központú állateledel-gyártó volt.

A Forbes ma megjelent exitlistáján 22 tranzakciót rendezett sorrendbe, de ezeken kívül is megemlékezett pár nagy dealről. Például a MET tulajdonosváltásárólSimicska Lajos látványos exitjéről, vagy éppen a készpénzlogisztika nagy üzletéről, amikor Garancsi István vette át a G4S csoport egyes érdekeltségeit.

A listába rendezett dealek közül az állateledelüzlet után a BalaBit Kft. kiberbiztonsági cég eladása következik, a magyar céget az amerikai Quest – One Identity vásárolta fel, a Forbes szerint 27,5 milliárd forintért.

Míg a harmadik helyre Csányi Sándor vásárlása ért fel, a Bonafarm-csoport 12,3 milliárd forintos becsült értéken vette meg a szentesi Hungerit Zrt-t, amellyel akkor sokan jártak jól.

A dobogó után is még sok milliárdos tranzakcióról lehet olvasni, francia cég vette meg a Solvo Biotechnológiai Zrt-t, míg a nemzet nagy felvásárlója, mészáros Lőrinc az ötödik helyre jutott be a V-Híd Zrt. megszerzésével.

A lista böngészése során a sok ipari, technológiai cég mellett taxicég, magánegészségügyi vállalkozás, de nyomda és pizzacég is szerepel. Miközben a szakemberek szerint a hazai vásárlók bántóan hiányoznak a piacról, a listáról kiderül, hogy a nemzetközi vevők változatos helyekről érkeztek, van közöttük holland, francia, horvát, indiai vásárló is.

Rovatok