Index Vakbarát Hírportál

60 ezer tonna szilva termett, a zöme pálinkába ment

2018. október 3., szerda 07:11

Nem volt kiemelkedően jó az idei év a szilvatermést illetően, az átlagosnak mondható szezonban azonban így is mintegy 60-65 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók - írja a szerdai Magyar Idők.

Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) szakmai igazgatója szerint a minőségre nem lehetett panasz, a hosszú, meleg nyár nemcsak a szilva, hanem más gyümölcsök érésének is kedvezett.

Azonban mivel - ellentétben a tavalyival - idén semmilyen időjárási tényező nem befolyásolta a termésmennyiséget, az árak relatíve alacsonyabbra kerültek, "kilónként 30-40 forintos átvételi árakról is érkeztek hírek", ami azonban messze nem fedezi a termelők költségeit.

Az alacsony árak nemcsak a feldolgozóiparnak szánt termésnél jelentkeztek, a fogyasztói piacokon is olcsó gyümölccsel lehetett találkozni,

a standokon nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált szilva.

A teljes hazai termésmennyiség mintegy 70 százalékát a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel, lekvár- és dzsemkészítésre viszonylag kevés alapanyag kerül. A fennmaradó rész zöme a friss piacon fogy el.

Rovatok