Index Vakbarát Hírportál

Tarlós kiáll a budapesti felhőkarcolók mellett

2018. október 3., szerda 10:23 | aznap frissítve

Tarlós István felülvizsgálná a a magas házakra vonatkozó "ad-hoc" és "szakmaiatlan" építési korlátot - írja a Népszava. A főpolgármester a Mol tervezett felhőkarcolójának alapkőletételén válaszolta ezt a lap kérdésére. Ezt a 120 méter magasra tervezett épületet a 90 méteres korlátozás mellett meg se lehetne építeni, de a 90 méteres korlátot bevezető szabályozást csak a székház építésének engedélyezése után hozták meg, így arra pont nem vonatkozik. 

Tarlós azt mondta, értelmetlen, hogy egy központi, jelképes épület magasságához - Budapesten  Szent István Bazilikához - viszonyítva az egész városban betiltsuk az annál magasabb épületeket. Londonnal példálózva azt mondta,

inkább meg kellene határozni egy sugarat, amin kívül már nem zavarják a látképet a magas házak.

A főpolgármester azt is mondta, hogy az ilyen épületekkel kapcsolatos vitákban kész lenne alkalmazni a fővárosi fejlesztésekre vonatkozó vétójogát is. 

A Fideszt eléggé megosztotta a felhőkarcolók, különösen a Mol székház kérdése. A magas épületek legnagyobb ellenlábasa Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter volt, akinek Tarlóssal több vitája is volt korábban más ügyekben, nem volt igazán jónak mondható a kettejük viszonya. Lázár viszont kiesett a legfelsőbb kormányzati körökből, Tarlósban viszont töretlennek tűnik Orbán Viktor bizalma.

A miniszterelnök a napokban a parlamentben arról beszélt, reméli, hogy újra bizalmat szavaznak majd a budapestiek a főpolgármesternek a jövő évi önkormányzati választásokon. 

A Mol székházának a kivitelezői pályázatát novemberben írják majd ki, de a  Népszava szerint valószínűleg a miniszterelnököt milliós magánrepülő utakkal megajándékozó Garancsi István cége, a Market építheti majd fel a felhőkarcolót. 

Rovatok