Index Vakbarát Hírportál

Megint új poggyászszabályok a Wizz Airnél

2018. október 10., szerda 10:49

A Wizz Air megint új poggyászszabályzattal rukkolt elő 2018. november 1-től. A társaság közleményében azt írja, ezzel a cég garantálja, hogy minden utasa ingyenesen felvihessen egy darab kézipoggyászt a járatok fedélzetére.

A lényeg:

2018. november 1-től kezdődően minden utas felvihet a fedélzetre egy darab ingyenes kézipoggyászt (legfeljebb 40x30x20 cm), míg az elsőbbségi szolgáltatást (WIZZ Priority) megvásároló utasok egy további fedélzeti kézipoggyászt (legfeljebb 55x40x23 cm) is felvihetnek magukkal. A Wizz Air bevezeti a 10 kg súlyú feladott poggyászt is, már 7 eurótól induló áron.

Augusztus végén még olyan szabályzattal álltak elő, amelyben csak az elsőbbségi szolgáltatást vásárlók vihették volna fel a gépre a kézipoggyászaikat, minden más utasnak az utasfelvételi vagy a check-in pultnál le kellett adnia azt, és a célállomáson a többi feladott poggyásszal együtt meg kellett várnia.

November 1-től tehát mindenki felvihet egyet, igaz, kisebbet; az elsőbbségi jeggyel utazók pedig még egyet, ráadásul egy nagyobbat. Ez tulajdonképpen a tavaly október végéig élt szabályuk ismét. A fedélzeti és feladott poggyászokat kombinálva több mint ötven különböző összeállítást választhatnak az utasok.

Na jó, most mit vihetek fel a repülőre? És mit nem?

A Wizz Air érthetően arra biztatja utasait, hogy válasszák a praktikus csomagolást, és vásárolják meg a Wizz Priority szolgáltatást, ami tartalmazza az ingyenes kézipoggyászt (40x30x20 cm), egy további fedélzeti kézipoggyászt (55x40x23 cm), az elsőbbségi utasfelvételt és az elsőbbségi beszállást, 5 euróért.

Az október 10. előtt foglalt, 2018. november 1. utáni időszakra szóló Wizz Priority nélküli foglalásokhoz a Wizz Air díjmentesen hozzáad egy 10 kg-os feladott poggyászt, míg a szintén korábban foglalt és november 1. utáni időszakra szóló, de feladott poggyászt tartalmazó foglalásokhoz díjmentesen Wizz Priority szolgáltatást ad a légitársaság. Augusztus végén a Ryanair változtatott, megkavarva az embereket, hogy mit lehet és mit nem.

A Wizz Air optimista, abban bízik, hogy az új poggyászszabályzattal gyorsabbak lesznek a beszállások, és kevesebb a késés. A légitársaság adatai szerint évente több mint 10 ezer járatot érint poggyászhoz kapcsolódó késés. Az is kimutatható az adatokból, hogy az elmúlt öt év során az egyes úti célokon eltöltött idő hossza folyamatosan csökken, és mára minden harmadik utazójuk három vagy kevesebb napos utat foglal. A rövidebb utazások következményeként a légitársaság szerint az utasok könnyű, praktikus csomaggal repülnek. Az utasok egyharmada vásárolt feladott poggyászt, és hétből átlagosan mindössze egy utas választotta a fedélzetre is felvihető kézipoggyászt.

Az új poggyászszabályzat 30 másodperces videóban:

.

Rovatok