Index Vakbarát Hírportál

Lejárt összetevőkből készített veszettség elleni oltást egy kínai gyógyszergyár

2018. október 17., szerda 16:05

363,5 milliárd forintnyi jüanra bírságoltak egy kínai gyógyszergyártó céget, a Changchun Changshengt, mert különféle oltóanyagokat keverve, lejárt hozzávalók felhasználásával készítettek emberi felhasználásra veszettség elleni oltásokat, valamint a gyártási adataikat is meghamisították – írja a a BBC a Xinhua hírügynökség cikke alapján.

Az illegálisan gyártott oltóanyagot a hatóságok lefoglalták, a cég gyártási engedélyét visszavonták. A cég több vezetője ellen büntetőeljárást indult. A kínai gyógyszerészeti hatóság munkatársa egy kínai lapnak azt nyilatkozta, az egyik legnagyobb bírságot osztották ki a hivatal történetében.

Az még júliusban derült ki, hogy a cég meghamisította a gyártási adatait a veszettség elleni oltások esetében. A céget akkor a gyártás leállítására és az oltóanyag visszahívására utasították. Bár arra nincs bizonyíték, hogy az oltóanyag veszélyes lett volna, a hírből hatalmas botrány lett Kínában. Li Ko-csiang miniszterelnök a teljes oltóanyaggyártó iparágra kiterjedő vizsgálatot rendelt el.

Rovatok