Index Vakbarát Hírportál

Közelgő kamatemelkedésről beszél a monetáris tanács egyik tagja

2018. október 24., szerda 18:17

Az AzÜzlet.hu-nak adott interjút az MNB Monetáris Tanácsának egyik tagja, Pleschinger Gyula, aki egyebek mellett elmondta, az MNB elsősorban az inflációra gyakorolt hatás szempontjából figyeli a forintárfolyamot, valamint arra is kitért, hogy hosszútávon fel kell készülni a kamatemelkedésre, ami ellen csak a fix kamatozású hitelek nyújtanak védelmet.

Pleschingert a beszélgetés során először arról kérdezték, egyetért-e azzal, hogy közeleg a következő gazdasági válság, ezzel kapcsolatban pedig arról beszélt, szerinte új válság jele még nem mutatkozik, az előzőből való kilábalás bizonytalansága azonban még érezhető.

Mint mondta, egyelőre nem lehet konkrétan megmondani, hogy mi lesz a főbb szereplők következő lépése, nincs egyértelmű irány, ezért az MNB is kivár, folyamatosan figyelik a történéseket, és bár megvan a saját stratégiájuk, ennek megfelelően az aktuális változásokhoz igazítják a lépéseiket.

A szakember Amerika szerepét nem misztifikálta túl, szerinte az MNB számára sokkal fontosabbak az EU és az EKB lépései, de egy esetleges amerikai válságot természetesen Európa is megérezne, függetlenül a pénzügyi védőbástyáktól.

A forintárfolyam tekintetében is mondott érdekes dolgokat Pleschinger, többek közt azt, hogy az MNB-nek nincs árfolyam célja,

ez a tényező annyiban érdekli őket, amennyiben az inflációt befolyásolja.

Ez ráadásul a válság óta sokat változott is, az árfolyamnak önmagában elég kis szerepe van az infláció alakulásában. Ennek köszönhető az is, hogy az MNB nyáron, a forint történelmi mélypontjánál sem emelt kamatot, az árfolyammozgás ugyanis számukra teljesen elviselhető sávban mozog, ami mellett a jövő év közepe tájékán elérhető lesz a három százalékos inflációs cél.

Pleschinger a nem konvencionális elemek fontosságára is kitért, így megemlítette a szavak piacbefolyásoló szerepét is, szerinte tényleg van súlya annak, amit mondanak. A jegybank következő lépéseit is végigvette, melyekkel az MNB úgymond megkezdte a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjának előkészítését, ezt a folyamatot pedig szerinte a piaci szereplők kedvezően fogadták.

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a reális fejlesztési elképzelésekkel rendelkező vállalkozásoknak és háztartásoknak még a mostani, alacsony kamatkörnyezetben érdemes hosszú, fix kamatozású hitelből finanszírozniuk a kiadásaikat,

ezek ugyanis védelmet adnak akkor, amikor a kamatok elkerülhetetlenül elindulnak fölfelé.

Rovatok