Index Vakbarát Hírportál

A románok tényleg gazdagabbak, mint a magyarok?

2018. október 26., péntek 22:29

Végigszaladt a román sajtón, de még itthon is elterjedt, hogy a Credit Suisse legfrissebb tanulmánya szerint Romániában az emberek ma már gazdagabbak, mint Magyarországon. Azonban ez nem igaz.

Romániának öt szomszédja van: Ukrajna, Moldova, Bulgária, Szerbia és Magyarország. Amikor a Credit Suisse az idén is megjelentette a világ országainak gazdagságáról szóló Global Wealth 2018 című kiadványát, a román sajtón végigszaladt a nagy hír, az átlagos román felnőtt ma már valamennyi szomszédjánál gazdagabb. Rajtunk kívül négy elég szegény országról van szó, különösen az ukránok és a moldávok számítanak európai sereghajtónak (Albánia, Koszovó és Bosznia és Hercegovina azért még náluk is szegényebb), de vajon tényleg nálunk is vagyonosabbak lennének a románok? Igyekeztünk ennek utánajárni, de a háttérszámítások alapján ez az állítás nem tűnik igaznak.

A számok

Ha a Google fordítóba bemásoljuk a román cikkeket, például ezt, talán meglepő módon azt olvashatjuk, hogy a román újságírók sem pusztán ünnepelnek, amikor arról írnak, hogy megelőztek minket, hanem megkérdezik: "ha tényleg gazdagabbak vagyunk, akkor ezt vajon miért nem érezzük a zsebünkön?"

Na, de kezdjük a számokkal! A Credit Suisse oldalán nem csak mag az elegáns a tanulmány, de a mögöttes háttérszámítások (databook) is letölthető.

Az adatsorok böngészése alapján kiderül, hogy a Credit Suisse a felnőtt emberekre jutó vagyonokat összesíti, de akárhogyan is forgattuk az adatsorokat, mi azt találtuk, hogy a magyar adat, vagyis az egy felnőttre jutó 37594 dollár vagyon így is majdnem kétszerese a román adatnak, amely 20321 dollár. Érdekesség, hogyha minden felnőtt vagyonát összeadjuk a magyarok is, és a románok is éppen a világ vagyonának 1-1 ezrelékét tulajdonolják.

Forintban

Ha forintban mérjük egy átlagos magyar felnőtt vagyonát, akkor a Credit Suisse szerint 10,68 millió forintos érték jön ki egy átlagos felnőttre, amibe nem csak a pénzügyi megtakarítások számítanak bele, de az ingatlanvagyon is, hiszen Magyarországon, de Romániában is a legfőbb vagyonelem az a lakás, amiben élünk, mert ez döntőrészben saját tulajdonú.

Az biztos, hogy a románok esetében a vagyongyarapodás mostanában gyorsabb ütemű, mint a magyaroknál. A fő magyarázat elsősorban a saját tulajdonú ingatlanok áremelkedése és természetesen az ebben az időszakban európai éllovas román gazdasági növekedés, de a forint dollárral szembeni gyengülése is rontott a magyar pozíción.

A GDP-nk ugyanis sokkal nagyobb

Ugyanakkor a „románok már gazdagabbak, mint a magyarok” kijelentés már csak azért is teljességgel alaptalannak tűnik, mert az egy főre jutó magyar GDP érdemben magasabb, körülbelül 5300 dollárral nagyobb, mint a román. Több adatsort összehasonlítottunk, de mind a Credit Suisse, mind a tradingeconomics.com erre a különbségre jutott, noha eltérő nominális adatokat használtak.

Ráadásul a gazdagsághoz, a vagyonossághoz sohasem elég egyetlen év GDP-adatait vizsgálni, abban évszázadok vannak benne.

Ez így persze talán túlzás, de elég belegondolni, hogy amíg a GDP csak egyetlen év gazdasági kibocsátásával számol, addig a vagyoni helyzetünkbe az is belejátszik, hogy generációról, generációra mit öröklünk az őseinktől. Korábban a magyarok vagyonát mi is megpróbáltuk megbecsülni.

Borítókép: Bukarest egyik sétálóutcája. Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary.

Rovatok