Index Vakbarát Hírportál

Ilyen potencianövelőket inkább ne vegyen

2018. október 30., kedd 11:33

Három, interneten rendelt, Kínából származó étrend-kiegészítő visszahívását, forgalomból való kivonását rendelte el a Nébih azonnali hatállyal – derül ki a hatóság közleményéből. Az intézkedésre a készítmények gyógyszer-hatóanyag tartalma miatt van szükség, és minőség-megőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik.

A próbavásárlásokra a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított nemzetközi razzia, a XI. PANGEA akció alkalmával került sor.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

Ezen gyógyszerhatóanyagok jelenlétét az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, gyógyszer-hatóanyag felhasználása ezekben tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Rovatok